• Directeur Pauline van der Aa deelt de boekjes uit in de Kinderboekenweek.
• Directeur Pauline van der Aa deelt de boekjes uit in de Kinderboekenweek. Foto: Janny den Besten

'Een project om warm van te worden'

nieuw-lekkerland • De basisscholen van Molenwaard hebben voor iedere leerling een boekje aangeboden gekregen dat als onderwerp de vluchtelingen om ons heen heeft.

Schrijfster Hijltje Vink heeft het initiatief genomen om een pakkend verhaal met goede info te schrijven en dit ook te verspreiden.

Pleegkind uit Rwanda

Hijltje Vink, moeder van negen pleegkinderen en huisvrouw, heeft reeds negen kinderboeken op haar naam staan. Sinds ze twintig jaar geleden een pleegkind uit Rwanda kreeg, is haar belangstelling voor asielzoekers nog onverminderd.

"Je ziet de enorme ellende van de vluchtelingen", begint Hijltje Vink over haar ervaringen met vluchtelingen en asielzoekers. "Ik heb een zwak voor deze mensen die naar Nederland vluchten met hun hele leven in één plastic tas."

Leven verrijken

Ze vervolgt: "Het verrijkt je leven als je naar elkaar om ziet. Je wordt er zo veel meer mens van. Daarom wil ik graag goede informatie over vluchtelingen verstrekken. Het plan rees om een eerlijk verhaal voor kinderen te schrijven onder de titel: 'Kunnen we bij jou?', zodat Nederlandse kinderen (en hun ouders) binnen een halfuur kunnen lezen wat ze te wachten staat als ze in aanraking komen met vluchtelingen."

"Via de inmiddels opgerichte stichting Be kind zoek ik sponsors die het boekje willen bekostigen, zodat het gratis aan alle basisscholen kan worden aangeboden."

"Soms sponsort de gemeente, soms een bank of een bedrijf. Aan de scholen wordt een digitale brief gestuurd met onder andere de volledige inhoud van het boekje in de bijlage. De reacties zijn zeer positief! Tot nu toe zijn er een kleine 30.000 exemplaren verstrekt."

Directeur Pauline van der Aa vertelt: "Er zitten op dit moment op De Wegwijzer geen vluchtelingen, maar het is goed voor onze kinderen om zich in te leven in de wereld van deze mensen."

"Bijvoorbeeld dat vluchtelingen het vuurwerk op oudejaarsavond soms helemaal niet leuk vinden, omdat het ze doet denken aan al het oorlogsgeweld dat ze ontvlucht zijn."

"Het is een prachtig boekje, goed geschreven met mooie illustraties, en het is op en top actueel. Ook prettig is het lesmateriaal achterin het boekje, zoals het 'inleefspel', de vragen en antwoorden en de opdrachten om met de hele klas te doen. Ik vind het echt pakkend."

"Ter gelegenheid van Kinderboekenweek geven wij deze week aan ieder kind een boekje. Het is een actie om warm van te worden. Bijzonder!"

Janny den Besten