Ook rubber in regionale kunstgrasvelden

regio • Naar aanleiding van een uitzending van Zembla is vorige week ophef ontstaan over het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Die zouden gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken omdat ze gemaakt zijn van oude autobanden.

De gemeente Molenwaard verhuurt in totaal zeven kunstgrasvelden. Voetbalvereniging De Zwerver beschikt over een eigen kunstgrasveld. Daarnaast bevindt zich op sportpark Streveland een trainingsveldje met kunstgras. Deze velden zijn alle ingestrooid met rubbergranulaat. Del trapveldjes in de openbare ruimte die zijn voorzien van kunstgras, zijn alle ingestrooid met zand.

In Papendrecht zijn geen kunstgrasvelden waarbij gebruik is gemaakt van rubbergranulaat. Dat geldt zowel voor de voetbalvelden als voor valondergronden op diverse speelplekken.

Op sportpark Souburgh in Alblasserdam liggen twee kunstgrasvelden met rubberkorrels, namelijk het tweede veld bij voetbalvereniging De Alblas en het openbare trapveldje. De velden van de hockey en bij de korfbal zijn zand ingestrooide kunstgrasvelden. In alle speeltuintjes waar kunstgras is aangelegd betreft het zand ingestrooide veldjes. In Alblasserdam liggen geen sport- en speellocaties in de openbare ruimte waar rubberkorrels zijn toegepast.

Het RIVM benadrukt dat niet verwacht wordt dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid. Er wordt evenwel extra onderzoek uitgevoerd.