• Joyce tijdens een optreden van het Mwangazakoor.
• Joyce tijdens een optreden van het Mwangazakoor. Foto: Reinier van Rumpt

Ugandese logees in Alblasserdams gezin

alblasserdam • Twee weken lang hadden Rianne en Reinier van Rumpt uit Alblasserdam Ugandese meisjes van het Mwangazakoor te logeren: Joyce en Deborah. Het echtpaar is onder de indruk van het enthousiasme en de dankbaarheid van de meisjes.

Drie jaar geleden werden Rianne en Reinier geraakt door een verhaal over de armoede van mensen in de regio Rakai. "We besloten om via de Uganda Child Care Foundation (UCCF) een kind te sponsoren, voor 30 euro per maand", vertelt Rianne. "Voor dat geld heeft een sponsorkind elke dag een maaltijd en kan naar school."

UCCF heeft al jaren geleden vanuit Oeganda het kinderkoor Mwangaza naar Nederland gehaald. Eens in de drie jaar maakt het koor een tournee door Nederland. Ook de twaalfjarige Joyce, het sponsorkind van de familie Van Rumpt, is koorlid. Rianne: "Dat ons eigen sponsorkind erbij zit en van 19 september tot en met 1 oktober bij ons mocht logeren was een cadeautje. Het waren de twee mooiste weken van ons leven."

De twintig kinderen van het koor verblijven zes weken in Nederland. "Eerst waren ze twee weken in een groepsaccommodatie in de Achterhoek, om te acclimatiseren en bekend te raken met de Nederlandse gewoontes. We waren er door UCCF op voorbereid dat ze mogelijk zouden schrokken en met hun handen zouden eten, want bij hen thuis weten ze niet of ze de volgende dag te eten hebben. Maar daar hebben we niets van gemerkt. De potten pindakaas en jam zijn wel harder gegaan dan normaal."

De dankbaarheid van de meisjes maakte indruk. "Voor elk koekje bidden ze. Dat zet je stil bij onze rijkdom en hun ongelooflijke armoede. Ze leven in huisjes van stro, bestreken met koeienpoep. Ik geloof dat het klopt wat je altijd hoort over armen. Ze zijn zo rijk in het kennen en dienen van God. Dat vond ik heel gaaf om te ervaren. Bij alles wat Joyce en Deborah kregen begonnen ze te klappen en zingen. 'God bless you' zeiden ze tegen ons. Dat raakt je. Het was een onvergetelijke ervaring."

Momenteel logeren Joyce en Deborah bij een Papendrechts gastgezin. Komende maandag gaan ze weer terug naar Uganda. "Je zou er alles voor over hebben om ze bij je te houden. Ze hebben hier zoveel welvaart gezien en straks is het weer zoals het was; ik vraag me af hoe dat voor hen zal zijn. We besloten een tweede kind te gaan sponsoren en hebben Joyce de keuze laten maken. Het was voor haar moeilijk om te kiezen en het was ontroerend; ze koos haar buurmeisje. Joyce is een extreem lief kind. Grappig ook, we hebben veel lol gehad. We missen de meisjes elke dag nog."

Op vrijdag 14 oktober om 19.30 uur geeft het Mwangazakoor een concert bij Jozua Alblasserdam, samen met het koor Amazing. Op zaterdag 15 oktober zijn er twee concerten bij Jozua Dordrecht, om 15.00 en 19.30 uur. Het concert op zaterdagavond is samen met de Urker Mans Formatie.