• Kees de Bruin bij het tijdelijke gemeentehuis aan de Ketelweg.
• Kees de Bruin bij het tijdelijke gemeentehuis aan de Ketelweg. Foto: Bert Bons

De Bruin neemt met gerust hart afscheid

papendrecht • Hij neemt met een gerust hart afscheid; burgemeester Kees de Bruin van Papendrecht zwaait donderdag na ruim vijftien jaar af met een receptie en een afscheidsconcert.

De Bruin noemt de afgelopen jaren boeiend, interessant, uitdagend en dynamisch. "Als je kijkt naar hoe Papendrecht toen was, en hoe het nu is, dan zijn er grote veranderingen. Het hele centrum is vernieuwd, het theater, het sportcomplex met het zwembad, de wijk Oostpolder is verrezen en de Waalburcht is gebouwd", somt De Bruin (65) op.

"Ook sociaal-maatschappelijk is er veel veranderd. Het is wat moeilijk om daar de vinger op te leggen, maar de samenleving is anders geworden."

Met veel genoegen constateert hij dat Papendrecht in de afgelopen jaren een 'goede slag' gemaakt heeft. De Bruin: "Dat is natuurlijk niet alleen aan mij te danken. Maar ik heb er wel aan mee mogen werken en als burgemeester een stukje leiding aan mogen geven."

Nieuwe Markt

Net voor zijn afscheid is de nieuwe Markt gereed gekomen. "Het is mooi geworden", constateert hij. "Het is een plek geworden waar iedereen samen kan komen. Dat was mijn ideaal; als er iets bijzonders gebeurd is, positief of negatief, dan moet het plein in het centrum de plaats zijn waar mensen willen samen komen om hun emoties te delen."

"Dat vond ik ook mooi aan de viering van het 900-jarig bestaan van Papendrecht in 2005. We hadden iedereen opgeroepen om in dat jaar iets te organiseren met elkaar en voor elkaar. Vanuit de samenleving zijn toen bijvoorbeeld de Special Olympics gehouden. Later is dat doorgetrokken naar G-sportactiviteiten bij diverse clubs in Papendrecht. Daar heb ik van genoten. Want uiteindelijk gaat het niet om de aangeharkte paden in het park of de gebouwen die neergezet zijn. Het gaat om de mensen en de samenhang in de samenleving."

Kees de Bruin stopt niet omdat hij het werk als burgemeester zat is. "Ik doe het nog steeds met plezier. Maar ik heb de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en heb mijn steentje bijgedragen. Ik wil nu wat anders gaan doen. En wat rustiger; geen 60 of 70 uur in de week werken, maar 30 of 35 uur. Er zijn genoeg dingen die ik in de afgelopen jaren niet heb kunnen doen, maar die wel mijn interesse hadden. Zaken op het gebied van kunst en cultuur, stedenbouw en architectuur. Ook heb ik een abonnement gekocht op Theater De Willem. Dat heb ik enkele jaren terug ook eens gedaan, maar toen kon ik vier van de vijf voorstellingen niet, omdat ik het te druk had."

Zijn klus is nu geklaard. Volgens eigen zeggen heeft hij zijn werk netjes overgedragen aan zijn opvolger Aart-Jan Moerkerke. Precies zoals Kees de Bruin is.

Bert Bons