• Annette vindt vertrekken uit Papendrecht moeilijk.
• Annette vindt vertrekken uit Papendrecht moeilijk. Foto: Anne Marie Hoekstra

Nieuwe gemeente voor dominee Annette Driebergen

'Er is iets boven mij dat mij vasthoudt'

papendrecht/noordeloos • Toch wordt dominee Annette Driebergen uit Papendrecht in oktober dominee in de Ontmoetingskerk in Noordeloos.

Ze vindt het moeilijk om zich na elf en een half jaar los te maken van de Morgensterkerk in Papendrecht. "Dit was mijn eerste plek als predikant, ik werkte hiervoor in het onderwijs." Waarom eerder geen klein dorp? "Ik dacht: als je daar predikant bent loop je zo in het oog, daar ben ik niet aan toe. Het leek me te benauwend. Maar ik ben daar laconieker in geworden. En het hoort bij mijn functie."

Vijftien jaar lang werkte ze in het onderwijs. Haar leven veranderde toen haar moeder heel plotseling overleed en haar vader ziek werd. "Ik nam een klein baantje om voor mijn vader te kunnen zorgen, zat veel bij hem aan het ziekbed. Toen dacht ik: laat ik de studie theologie eens oppakken. Dat had ook te maken met mijn frustratie over de manier waarop de dominee rond het overlijden van mijn moeder had opgetreden. Dat moet anders kunnen, dacht ik."

Haar vaste geloof van vroeger was door het overlijden van haar moeder 'wankelmoedig' geworden, zegt ze. Tijdens de studie theologie vond ze een nieuwe manier van geloven. "Eerst dacht ik: als je gelooft in God zorgt Hij voor je en gaat het je goed. Naïef, want als je om je heen kijkt, ontdek je dat het niet zo is." Toen ze na het overlijden van haar moeder probeerde het geloof los te laten, lukte dat niet. "Ik ontdekte dat het tot in mijn tenen zit. Ik kwam er niet van los, volgens mij was het God zelf die daarvoor zorgde." Hoe ziet haar nieuwe manier van geloven eruit? "God is niet degene die jouw leven regelt zodat het allemaal voorspoedig gaat, maar is degene die achter mensen staat, hen een hand wil reiken en ze op wil vangen. En ik weet nu: hoe ik ook op mijn fundamenten sta te schudden, er is iets boven mij dat mij vasthoudt. Ik ben wel eens wankelmoedig, maar wordt nooit totaal van mijn sokkel geblazen."

Losscheuren

Samen met dominee Piet van Die bouwde ze in Papendrecht aan wat ze 'een warme en open gemeenschap' noemt. "In deze periode van afscheid krijg ik van mensen terug dat ze dat ook van mij hebben ontvangen: warmte, aandacht, liefde, geloof, hoop. Door wat je ontvangt is het vertrek heel mooi, maar ook moeilijk, je scheurt alle banden los die er zijn."
De intrededienst in Noordeloos is op 9 oktober om 15.00 uur. Eerder is er de afscheidsdienst in Papendrecht, op 25 september om 10.00 uur. "Ik heb die dienst met plezier voorbereid. Ik hou heel erg van de psalmen, mijn laatste preek zal over psalm 103 gaan, de psalm van de dankbaarheid." De emotie klinkt door in haar stem als ze zegt: "Als ik voor het laatst de zegen over deze gemeente uitspreek, dat lijkt me het moeilijkste moment."

Een langere versie van dit interview staat op: www.klaroen.nl.