• Hester heeft hulp van 'Dominee Beer'.
• Hester heeft hulp van 'Dominee Beer'. Foto: Anne Marie Hoekstra

'We willen jonge kinderen laten merken dat de kerk leuk is'

Ukkies rondom kansel van Elthetokerk

alblasserdam • De knuffelbeer speelt een belangrijke rol tijdens Kerk op Schoot, een nieuw initiatief van dominee Hester Radstake. Zij is sinds maart 2016 verbonden aan de Elthetokerk en nam het programma voor jonge kinderen mee uit haar vorige gemeente in het Brabantse Oisterwijk.

Hester is moeder van een peuter en in verwachting van haar tweede kindje. Je zou kunnen zeggen dat haar aandacht voor jonge kinderen in de kerk voor de hand ligt. Maar ze begon al met Kerk op Schoot voordat haar eerste werd geboren. "Ik heb kinderen altijd leuk gevonden", vertelt ze in haar studeerkamer, onder het toeziend oog van Dominee Beer. "Ik denk dat het heel belangrijk is om de jongste groep erbij te halen. Als je een jong kind meegeeft dat de kerk niet stom is, loop je een grotere kans dat het op latere leeftijd nog iets wil met de kerk. En je bent predikant voor iedereen, niet alleen voor de volwassenen. Voor mij is aandacht voor kinderen niet meer dan vanzelfsprekend, omdat ze er volwaardig bij horen."

Spetteren

Wat is Kerk op Schoot? "Het zijn sprankelende, belevingsgerichte vieringen voor kinderen tussen de nul en vijf jaar. Wij willen kinderen kennis laten maken met de kerk, laten merken dat de kerk leuk is. We nemen een Bijbelverhaal dat we opsplitsen in onderdelen, zingen een liedje, zorgen voor beleving. Als het bijvoorbeeld over Noach gaat, spetteren we de kinderen een beetje nat met water of we laten ze 'varen' in een bootje. Zo proberen we het verhaal visueel te maken."

Het is Dominee Beer die de kinderen aan het begin van het half uur durende programma begroet. "Hij draagt een lichte toga, net als ik, en een stola, ook net als ik. De kinderen mogen even knuffelen met Dominee Beer of een handje geven. Je speelt in op wat het kind wil, kan en leuk vindt."

De Elthetokerk vergrijst. "We moeten bekijken hoe we jongen mensen kunnen bereiken. Bijkomend voordeel van Kerk op Schoot is dat jonge ouders elkaar daar ontmoeten." Hester merkte dat alle leeftijden plezier beleven aan het programma. "Volwassenen vinden het leuk als kinderen enthousiast worden. Soms krijg je juist van volwassenen reacties op het kindergesprek. Ik denk ook dat veel volwassenen graag willen dat het geloof dat voor hen belangrijk is verder gaat."

Hester ontwikkelde het programma samen met leden van haar vorige gemeente. "We hebben het daar vijf jaar gedaan. De programma's, inclusief visie en doelstelling, hebben we op internet gezet: www.kerkopschoot.nl. Ze worden door het hele land gedownload en het jeugdwerk van de protestantse kerk heeft het idee omarmd. In de Elthetokerk krijgen we enthousiaste reacties. In ons ledenbestand hebben we niet veel kinderen in de doelgroep, maar we hebben wel veel opa's en oma's met kleinkinderen."

Brabant

Praten over geloof kreeg Hester van jongs af aan mee. "Mijn vader is ook predikant. Toen ik achttien was dacht ik: dat ga ik niet doen. Na een studie gebarentaal ben ik toch met theologie begonnen. Het vak is heel breed: je bent bezig met mensen, met taal, met psychologie, dat interesseerde me allemaal. Het is boeiend wat het verhaal van God nu nog zegt." Oisterwijk was haar eerste gemeente. "Protestants Brabant is heel anders dan protestants Alblasserdam; je hebt in Oisterwijk één protestantse kerk voor vijf dorpen, alle stromingen zitten bij elkaar. Hier heb je vijf protestantse kerken in het dorp. Onze kerk is liberaal, vrijzinnig. In Brabant was ik predikant van iedereen, hier van één kerk."

De Elthetokerk ontwikkelt activiteiten voor jonge mensen. "Zoals een gespreksgroep voor mensen tussen 25 en 40. En kerk op schoot. Daarnaast zijn er minimaal twee keer per jaar Elan-diensten waarin we bijvoorbeeld een 'preek van de leek' hebben, of een cabaretvoorstelling. De eerstvolgende is op 9 oktober, met popkoor 'A lot of' uit Sliedrecht. Het is de kunst om de moderne liederen te koppelen aan geloof. Je probeert de moderne tijd een plek te geven in een van oorsprong oud verhaal. Het verhaal van toen het verhaal van nu te laten worden is sowieso het streven in een kerkdienst."

De eerste Kerk op Schoot is op zondag 25 september, aanvang: 12.00 uur.