Afbeelding
Foto: Janny den Besten

Speciale schouw door Lekkerlands dorp

Zappen met recycle trolleys

nieuw-lekkerland • Rinus van der Weiden stond maandagavond al voor 19.00 uur bij 't Waellant klaar om als voorzitter van het Kernoverleg alle deelnemers te begroeten. Al snel arriveerde Tineke de Jong met een fietstas vol hesjes en grijpers.

"Ik heb thuis een speciale tuinkast waarin hesjes in alle maten liggen en zo'n stuk of veertig grijpers. Voor een actie is dat voldoende materiaal, maar als er meer nodig is, dan bestel ik dat bij Waardlanden en krijg het snel aangeleverd. Kijk, op de hesjes stond eerst 'Nederland Schoon', maar we zijn nu helemaal up to date met 'Lekkerland Schoon'."

Geen woorden maar daden

Toen alle deelnemers aanwezig waren, werden er eerst een paar foto's gemaakt met de nieuwe trolleys. Daarna wees Huig den Besten (woordvoerder Kernoverleg) aan in welke bakken het glas, plastic of restafval moet. Voor het gemak zullen er nog stickers op komen, verklaarde hij. Zonder dralen begon de ploeg daarna aan hun wijkschouw. Geen woorden, maar daden.

Contact leggen

Een wijkschouw heeft als doel het contact te leggen tussen de gemeente en de bewoners, zodat de drempel lager wordt voor de bewoners om rustig een wethouder aan te spreken over eventuele mankementen in hun leefomgeving. Iedereen mag met zo'n wijkschouw meelopen.

Dit keer waren er mensen aanwezig van het Kernoverleg, van Buurtpreventie, van de gemeente, en de zogenaamde Zappers (ZwerfAfvalPakkers), Van deze laatste groep waren er enkelen aanwezig, maar de totale groep bestaat uit ongeveer zestig mensen die elk een wijk in Nieuw-Lekkerland zo schoon mogelijk proberen te houden door iedere week daar het zwerfafval op te rapen.

Warm hart

Gemeenteraadslid Engel Breedveld deelde mee dat hij de hele zaak een warm hart toe draagt. "Wat is er nou mooier dan dat je een schoon dorp hebt? Je moet in de gezinssituatie aan je kinderen leren dat ze de boel netjes moeten houden. We waren een dag aan zee en zagen ineens een vrouw opstaan en weggaan terwijl ze een heleboel afval op het strand achterliet. In het bijzijn van mijn kinderen stapte ik er op af en zei: 'Mevrouw, u vergeet wat.' 'O, neem me niet kwalijk', zei ze en ruimde het op."

Uit hoofde van zijn functie als beheerder van de groenvoorziening was Ruud de Jong maandagavond bij de wijkschouw aanwezig. "Bij toerbeurt gaat er een van de beheerders mee", legt hij uit. "Ik kom best wel eens in de wijk en merk dan de grote lijnen op, maar nu kom ik in kleine hoekjes waar ik dingen zie waar ik direct aantekeningen van maak."

Bij het jeugdhonk haalde hij direct zijn notitieboekje te voorschijn, waarin hij opschrijft dat de verf (on)behoorlijk afbladdert.

Leefomgeving

Els de Jong van Buurtpreventie ontdekte nog enkele auto's waarvan het portier niet op slot zat. Ze waarschuwde de eigenaars door een brief onder de ruitenwissers te stoppen. Ook Anita Jakovljevic van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland liep mee met de wijkschouw. "We vinden het een heel goed initiatief. Als vereniging kunnen wij kwalitatief goede woningen leveren en vinden het daarom ook zeer belangrijk dat ook de leefomgeving in orde is."

Gezellig samenzijn

Na afloop van de actie is er een gezellig samenzijn in 't Waellant. De heer Ton Versteeg, directeur van Reinigingsbedrijf Waardlanden, overhandigde officieel de twee recycle trolleys met de woorden: "Zorgen voor een schone leefomgeving moet je leren. Wij zien hier in Nieuw-Lekkerland dat een zeer actieve club het goede voorbeeld geeft."

Janny den Besten