Nieuw centrum vereist nieuw parkeerbeleid

Krijgt de politiek en dit college in Papendrecht ook een pluim van mij? Dit is de vraag. Papendrecht is een mooie gemeente met veel voorzieningen en ambities, een mooi centrum, met een vernieuwd plein. Je kunt er heerlijk gaan zitten. Maar het is nog niet af daar want er verrijst nog een gebouw waarin "kennismarkt" een hoofd item gaat worden. Bibliotheek verhuist, komt nog een supermarkt en een visrestaurant en dito winkel.

Maar nu nog de mensen langer laten verblijven in het centrum, hoe pak je dat aan. Winkeliers betalen al de hoofdprijs voor hun m2 op de Meent en alles wat daar nog bijkomt en zien de omzet dalen. Reden daarbij is toch ook het betaald parkeren in de beide garages.
Dit heeft invloed op het koopgedrag van de bezoekers aan het centrum. Daarop heeft de gemeente een flink tekort op jaarbasis. Dat is waar. Maar met twee garages was men toch wel een beetje erg enthousiast destijds. Maar gemeente en ook de winkeliers willen dat het centrum gaat bruisen met al zijn mogelijkheden. Ook de inwoners willen dit.De bezoekers aan de garages betalen de hoofdprijs van 1,60 euro per uur. Gemeenten elders zoeken het naar gratis parkeren om de bezoekers echt te verleiden om de auto's geparkeerd te krijgen en meer mensen naar de winkelcentra te krijgen. Wil Papendrecht als gemeente concurrerend zijn in de regio en zijn functie willen vasthouden en uitbreiden dan vergt dit investeren van de gemeente, verhuurders/eigenaren en winkeliers.
Afgelopen woensdag vergaderde de commissie ruimte over een nieuw parkeervoorstel van het college. Om het tekort toch te drukken gaat men onderzoeken en zal een expert worden geraadpleegd. Uitgangspunt is het tekort te drukken, de overlast in de omliggende straten terug te brengen. Ook bewoners zitten in het centrum niet om vergunningen voor het parkeren te wachten. Houdt verder een 'blauwe zone'. Wees dus concurrerend met de omliggende gemeenten. Verder ga zo snel mogelijk een activiteitenagenda vaststellen. Dan weten we ook wat Papendrecht in een jaar gaat brengen. Partners zijn daarvoor genoeg. Ook vanuit de verenigingen. Wees ook niet blind voor de werkgelegenheid door het MKB in Papendrecht. Investeer vanuit alle partijen in het mogelijk maken van gratis parkeren in de garage maar ook op straat. In deze tijd is alle hands aan dek om een winkelcentra als de Meent aantrekkelijk te houden. Geen lege winkels dus! Zo zal Papendrecht als winkelcentrum de Meent en als centrum voor activiteiten, maar ook de gehele regio aantrekkelijk zijn en blijven. Een win-winsituatie. We zullen zien of ik straks ook een pluim kan gaan geven aan de politiek in Papendrecht?

Ad Tromp Papendrecht