• Wilma en Jeanet Stehouwer.
• Wilma en Jeanet Stehouwer. Foto: Geurt Mouthaan

De Krekel: een vertrouwd gezicht verdwijnt

alblasserdam • Na bijna 25 jaar komt er een einde aan boekhandel De Krekel in Alblasserdam. De winkel in het Makado Winkelcentrum sluit 3 september de deuren. Een vertrouwd gezicht verdwijnt daarmee.

De vrolijke kleuren van de reclameborden komen niet overeen met de boodschap die ze overbrengen: De Krekel houdt de opheffingsuitverkoop. Achter de kassa staan de eigenaressen, de zussen Jeanet en Wilma Stehouwer. "Dit doet heel veel pijn. Al bijna 25 jaar lang zijn we bijna dag en nacht voor onze boekhandel in touw geweest. Het is ons kind geworden. Dan is het heel triest om er nu zo een punt achter te moeten zetten. Vaste klanten staan hier met tranen in de ogen bij de toonbank. We zijn dankbaar voor het vrouwen die zij onze klanten al die jaren in ons gesteld hebben. Maar alleen de gunfactor is niet genoeg om te kunnen bestaan."

In 1993 gingen ze van start, aan de Cortgene 53. Op een bescheiden aantal vierkante meters begon de verkoop van boeken. Met succes, al was het meer een liefhebberij dan echt werk. Daar kwam verandering in na het aanbod om het veel grotere winkelpand in het Makado Winkelcentrum te gaan huren. "Die stap hebben we gewaagd en lange tijd ging het heel goed. In 2007 hadden we ons topjaar." Daarna kwam de klad er langzamerhand in. De neergang werd niet direct ingezet met het begin van de economische crisis in 2008. "Nee, het ging toen wel iets minder, maar niet heel veel. Pas in 2011 kwam voor ons de echte klap."

In dat jaar ging de vaste leverancier van De Krekel failliet. "Met hem hadden we de afspraak dat zij onze winkel vulden en om de paar maanden de niet-verkochte boeken terugnamen en daarvoor nieuwe in de plaats te zetten. Daarna moesten we voor eigen rekening en risico inkopen en verkopen. Na verloop van tijd zorgde dat ervoor dat er te weinig nieuwe artikelen kwamen en de winkel steeds leger werd. Dan moest je nee verkopen en dat is voor een ondernemer het ergste wat er is."

Het betekende het begin van een fatale optelsom. Internetaanbieders als bol.com die hun verzendkosten schrapten, de komst van de e-reader. "Daardoor vinden klanten boeken al heel snel te duur. We kwamen in een negatieve cirkel terecht waar we niet uitkwamen."

Zoals gezegd, daarin berusten deden de twee geboren en getogen inwoonsters van Alblasserdam niet. Via allerlei wegen probeerden ze een oplossing te bedenken. De meest opvallende: een crowdfundingactie, met als doel om 100.000 euro op te halen. "We bleven uiteindelijk steken op 25.000 euro; veel geld en voldoende om even vooruit te kunnen, maar niet genoeg om een omslag te maken."

Wilma en Jeanet Stehouwer zagen namelijk nog wel een toekomst in een winkel met een andere invulling: kantoorartikelen en verwante producten, aangevuld met een assortiment boeken. "Maar voor zo'n verandering is geld nodig om te investeren. We zijn maanden bezig geweest om een plan te schrijven om hiervoor een gemeentelijk krediet binnen te halen. Dat leek te lukken, maar toen bleek dat het om een boekhandel ging, ketste dat af. En ook het binnenhalen van Europese gelden lukte niet. Als je een krediet wilt hebben en je zit in onze branche, dan gaan de deuren meteen dicht."

Het zorgde ervoor dat na jaren wikken en wegen Wilma en Jeanet de beslissing namen om de deuren van De Krekel dicht te doen. "Het gat wordt anders alleen maar groter. We hebben nu een dubbel gevoel: verdriet en angst voor wat komen gaat, maar aan de andere zijn we ook opgelucht dat we een besluit hebben genomen." Het pand komt te huur. "We hopen dat er snel een nieuwe ondernemer in komt, want we zitten nog wel vast aan ons huurcontract." De dagen tot de sluiting staan in het teken van de opheffingsuitverkoop. "Ook het interieur staat te koop. Alles moet weg. En mensen hoeven zich niet bezwaard te voelen om in deze situatie langs te komen. Hoe leger, hoe liever."


Geurt Mouthaan