• De regisseur van Nutopia kijkt mee op het scherm van de cameraman. Een Nederlandse assistent (rechts) licht bij.
• De regisseur van Nutopia kijkt mee op het scherm van de cameraman. Een Nederlandse assistent (rechts) licht bij. Foto: Cees Put

Engels-Amerikaanse productie toont schoonheid molens

Cameraploeg BBC filmt in Kinderdijk

kinderdijk • De filmploeg maakt in opdracht van de Engelse BBC en het Amerikaanse PBS een tiendelige serie over beschavingen, getiteld: 'Civilisations'.

Er hingen woensdag niet de Hollandse wolkenluchten boven Kinderdijk die we kennen van schilders als Ruisdael en Maris. De hemel boven de molens was vooral donkergrijs. Toch was de cameraman ook daar blij mee; een dreigende lucht boven zwarte silhouetten van molens zorgt voor drama dat past bij een verhaal over de mens in gevecht met natuur.

Het Londense productiebedrijf dat de serie maakt heet Nutopia en won prijzen voor eerdere documentaires. Nutopia maakt 'Civilisations' naar het voorbeeld van een wereldberoemde gelijknamige serie uit 1969, die werd gepresenteerd door kunsthistoricus Kenneth Clark. "Nog steeds wordt deze serie beschouwd als een standaardwerk, een van de grootste prestaties in de geschiedenis van de BBC", meldt Nutopia-medewerker Billy Shepherd. "De BBC maakt de klassieker nu opnieuw, maar richt zich deze keer niet alleen op de westerse beschaving. Beschavingen uit de hele wereld, van het begin der tijden tot aan de dag van vandaag, krijgen aandacht. We vertellen hoe de lage landen vernietigende overstromingen te boven kwamen en land terugwonnen, dankzij hun ingenieuze waterwerken. Ook willen we laten zien dat dit werk doorgaat tot op de dag van vandaag. We laten zien hoe molens werden ingezet om het land droog te houden."

Peter Paul Klapwijk van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk ging woensdag op stap met de cameraploeg. "Ik vind het een eer dat ze ons voor hun programma vroegen." Hij is enthousiast over het thema van de documentaire. "Veel Nederlanders denken bij onze naam aan toegangskaartjes en recreatie, maar deze documentaire laat zien waar het vooral om gaat in Kinderdijk."

De cameraploeg filmde onder andere het mechaniek van de molens en ging aan boord van een speciaal voor filmopnamen gemaakte boot om het werelderfgoed vanaf het water te filmen. De Nederlander Jeroen Verhoef werd ingehuurd om onder water beelden te maken. Klapwijk: "Het was bijzonder om deze mensen aan het werk te zien. Ik leid veel filmploegen rond, maar dit zijn wel heel goede vakmensen."

De serie wordt uitgezonden vanaf december 2017.

Anne Marie Hoekstra