Geen gezamenlijk geluid vanuit de oppositiebanken

OP en PAB ruziën over VVD-wethouder

papendrecht • PAB en OP zijn tegen, maar kunnen het alleen niet met elkaar eens worden en één geluid laten horen tegen de komst van een nieuwe VVD-wethouder in Papendrecht.

Niet dat het wat zou uitmaken wanneer PAB en OP gezamenlijk zouden optrekken in dit dossier. Samen beschikken ze over onvoldoende stemmen in de gemeenteraad van Papendrecht. De 'regeringspartijen' in de raad hebben de gelederen gesloten en beschikken over een ruime meerderheid. De nieuwe VVD-wethouder komt er dus gewoon en is al voorgedragen; Anouk van Eekelen uit Wassenaar.

Toch is het opvallend dat PAB en OP elkaar niet kunnen vinden in deze kwestie en los van elkaar een tegengeluid laten horen tegen de komst van Van Eekelen.

De eerste anti-actie voor een nieuwe wethouder kwam van het PAB, dat met zes leden de grootste (oppositie)partij is in Papendrecht. Zij dienden op 7 juli, toen er nog geen nieuwe wethouder was voorgedragen, een motie in om dat ook vooral niet te doen.

PAB redeneerde dat een nieuwe wethouder wellicht een half jaar nodig heeft om zich in te werken. De huidige raadsperiode duurt dan nog ongeveer een jaar. Er blijft dan niet veel effectieve werktijd over voor de nieuwe wethouder om aan de slag te gaan in Papendrecht.

Daarnaast herinnerde PAB het gemeentebestuur eraan dat zij in 2014 gezegd hadden dat drie wethouders in principe voldoende is om Papendrecht te besturen. Na het vertrek van Korteland zouden er nog drie wethouders overblijven in Papendrecht: Jan Nathan Rozendaal, Cees Koppenol en Joke Reuwer.

Alleen PAB stemde op 7 juli voor de eigen motie. Een week later werd Anouk van Eekelen voorgesteld als nieuwe VVD-wethouder in Papendrecht.

Enkele dagen na die mededeling kwam OP, de eenmans oppositiefractie van Ruud Lammers, met het bericht dat hij Anouk van Eekelen eigenlijk helemaal niet capabel vindt voor de taak van wethouder in zijn dorp.

"Ik word er niet blij van dat we het risico lopen met een lichtgewicht wethouder opgezadeld te worden, terwijl de burgemeester aan het begin van deze periode nog heeft gesteld dat drie wethouders de max is", stelt Lammers. "Of je moet dit zien als iemand binnen de VVD aan een baantje helpen."

Lammers probeerde andere partijen en dan met name PAB aan zijn zijde te krijgen met dit tegengeluid, maar daar past PAB voor. Fractievoorzitter André Stremler reageert enigszins verbolgen in een mailtje: "Je bent benieuwd naar mijn reactie (met begrip voor ieders vakantie) inzake de voorgedragen nieuwe wethouder Anouk van Eekelen, lees ik in jouw bericht. Mijn reactie krijg je bij deze. Ter informatie doe ik hierbij de PAB-motie. De motie is helaas in de raad op 7 juli jongstleden niet aangenomen, maar ook een zekere Ruud Lammers stemde nog geen twee weken geleden tegen deze motie."

Lammers pareert deze stelling. Hij vond de motie van het PAB van 7 juli te vroeg. "Wij gaan geen motie steunen die elke relatie met een raadsvoorstel of -besluit dat voorligt mist."

Eigenlijk zou OP een zorgvuldige procedure willen starten in de gemeenteraad voor een nieuwe wethouder. Dit is echter niet gebruikelijk en is in dit geval een typisch geval van mosterd na de maaltijd. De nieuwe VVD-wethouder komt er gewoon en hoeft niet op veel sympathie of steun te rekenen van zowel PAB als OP.