• Burgemeester Moekerke.
• Burgemeester Moekerke.

Nieuwe burgemeester heeft al wat 'praatjes gemaakt' in het dorp

Bruggen slaan naar de bevolking

papendrecht • Hoe Aart-Jan Moerkerke dat gaat doen, weet hij nog niet, maar hij heeft mooie ervaringen opgedaan in Strijen, waar hij vier jaar burgemeester is geweest. "Daar vroeg ik bij mijn aanstelling wie mij wilde uitnodigen voor een maaltijd. Ik dacht, dat zullen er hooguit een stuk of tien zijn. Uiteindelijk heb ik aan tafel gezeten bij 65 mensen en gezinnen."

Na verloop van tijd heeft hij ze allemaal terug gevraagd voor een grote barbecue bij hem thuis. Die ontmoetingen leverde prachtige gesprekken op en zorgden voor input in zijn werk als burgemeester van Strijen.

Geen herhalingen

Precies op dezelfde manier wil Moerkerke het in Papendrecht niet gaan doen, want hij houdt niet van herhalingen. Sommige inwoners van Papendrecht hebben, waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen, al kennis gemaakt met de originele manieren van kennismaken van Aart-Jan Moerkerke. Middenin de sollicitatieprocedure besloot hij zich te oriënteren op het dorp door er een rondje te gaan rijden. Onderweg stopte hij geregeld om aan voorbijgangers de weg te vragen. "Daarbij probeerde ik gelijk een praatje aan te knopen over het dorp. Op die manier heb ik toen al aardig wat te horen gekregen!"

Moerkerke (51) werd in 2012 burgemeester van Strijen. Hij werd verwekt en groeide op in Capelle aan den IJssel (hij werd geboren in het ziekenhuis van Rotterdam, red.) en had na zijn opleiding aan de School voor Journalistiek verschillende baantjes in die sector. Later ging hij als grafisch ontwerper aan de slag bij een bedrijf waar hij logo's ontwierp.

Onvrede

Hij rolde net na het millennium de politiek uit onvrede over het politieke landschap van dat moment. Mede dankzij de populariteit van Pim Fortuyn behaalde zijn partije Leefbaar Capelle een klinkende verkiezingszege tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. Aart-Jan Moerkerke werd wethouder en loco-burgemeester.

"Dat voelde heel onwennig, want wat doet een wethouder allemaal? Ik weet nog dat ik op de eerste dag even koffie ging halen, maar gelijk te horen kreeg dat het eigenlijk de bedoeling was dat die voor mij gehaald zou worden."

Het werden vier tropenjaren voor wethouder Moerkerke, waarbij hij soms weken maakte negentig, honderd uur. "In het begin reageer je op alles, want je weet nog niet wat belangrijk is of onbelangrijk." Daarbij komt dat de typering 'roerig' bij de gemeenteraad van Capelle aan de IJssel zeker niet misstaat.

Ondanks de landelijke teloorgang van Leefbaar, hield de partij knap stand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De partij van Moerkerke werd nipt tweede en kwam opnieuw in het gemeentebestuur. Moerkerke plakte er nog een periode aan vast als wethouder.

Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 hield hij het voor gezien. "Dat was nog een hele moeilijke keuze, want we hadden het opnieuw goed gedaan en ik kon weer wethouder worden. Maar ik had vanaf het begin gezegd dat ik na maximaal acht jaar zou stoppen. Je moet na zo'n periode ruimte geven voor vers bloed."

Warme gemeente

Na een mislukt avontuur in het bedrijfsleven ontdekte Moerkerke dat 'het besturen' gewoon het liefst is wat hij doet. Hij solliciteerde met succes bij Strijen, dat hij een warme gemeente noemt, en hoopt zo'n zelfde warm nest te vinden in Papendrecht. Met name de samenwerking tussen burger en overheid en de samenwerking tussen de verschillende gemeenten in de Drechtsteden noemt hij als uitdagingen.

"Verwacht niet van mij dat Papendrecht nu ineens gaat veranderen. Dat moet je zelfs niet eens willen. De kloof tussen burgers en de overheid kun je niet weghalen, maar we kunnen wel bruggen slaan. Daar hoop ik me voor in te zetten!"

Bert Bons