• Meester Willem (midden) is blij met de steun van Het Palet.
• Meester Willem (midden) is blij met de steun van Het Palet. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Ik kom af en toe woorden tekort'

Ruim vijf mille voor meester Willem

alblasserdam • Willem van Arkel, conciërge op basisschool het Palet in Alblasserdam, is een bekende Alblasserdammer geworden. 'Zijn' leerlingen en collega's hielpen hem om een deel van de schuld van zijn wurgkrediet af te lossen. Met acties brachten ze 5.114,90 euro bij elkaar voor 'meester Willem'.

De kinderen, ouders en collega's van Het Palet zetten de afgelopen weken van alles op touw om geld bijeen te brengen, zoals een rommelmarkt, inzameling van lege flessen, een avondvierdaagse en een veiling van kunst. De laatste actie, een carwash, was op 1 juli. "Ik kom af en toe woorden tekort", zegt Willem. "Dit maak je toch nooit mee? Ze zeggen tegen me: 'Dit verdien je'. Maar ik doe gewoon mijn werk. Ik wist wel dat de school me graag mag, maar dit kan ik niet bevatten. Er was een kleuter die tegen me zei: 'Meester Willem, ik heb cakejes gebakken en er al tien voor jou verkocht.' Ik kreeg een brok in mijn keel."

Daniëlle van Weert, intern begeleider op Het Palet, vertelt hoe het allemaal begon: met een aflevering van het televisieprogramma Kassa, op zaterdagavond 30 april. "Het was in de meivakantie. We wisten als collega's wel iets van zijn situatie, maar hij had er weinig over verteld. Met z'n allen zaten we voor de buis. Leuk, meester Willem komt op tv. We wisten niet dat hij zo ver in de problemen zat. Ik krijg er nog kippenvel van, wat gemeen, zo'n wurgkrediet. Via de groepsapp vroegen we aan elkaar: hoe kunnen we hem helpen? Een beetje naïef besloten we om crowdfunding te starten." Willem: 'Mijn vrouw en ik waren overdonderd."

Hoge rente

Ongeveer dertien jaar geleden sloot Willem op aanraden van een hulpverlener een krediet af bij Interbank. "Ik vertrouwde erop dat het goed was. Dertien jaar lang heb ik 300 euro per maand betaald voor het aflossen van een lening van 30.000 euro. Zonder dat we het wisten had Interbank ook een verzekering afgesloten, waardoor de schuld 33.000 euro was geworden. Na verloop van tijd zei mijn vrouw: 'Hoe kan het toch dat we al zo lang keurig aflossen en onze schuld nauwelijks minder wordt?' Toen bleek dat we vooral hoge rente hadden betaald." Met Interbank viel niet te praten. Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen schoot te hulp. Vervolgens vroeg het programma Kassa of Willem zijn verhaal op tv wilde vertellen. Willem: "Niemand wilde op tv, iedereen schaamt zich ervoor. Meer dan vierhonderd anderen zijn de dupe geworden van deze bank." Dankzij Kassa en de Stichting Geldbelangen wil Interbank inmiddels wel praten. "Mijn doorlopend krediet is omgezet in een lening en de rente is verlaagd naar 7,7 procent. Over tien jaar ben ik klaar met aflossen. En ik ben blij dat anderen ook geholpen worden." Daniëlle: "Als school kunnen wij niet iedereen helpen, maar dankzij Willems verschijning op tv is Interbank ook met andere gedupeerden gaan praten."