Verbazing over misleiding, gemeente zich van geen kwaad bewust

Protest woonwagens Vinkenpolderweg

alblasserdam • De omwonenden van de Vinkenpolderweg in Alblasserdam hebben vorige week met verbazing het bericht gelezen dat er woonwagenlocaties gaan komen in hun straat. 'Misleidend en onrechtvaardig' noemen ze deze informatie van de gemeente.

"Ze doen net alsof het definitief is, maar dat is nog lang niet zo", weet Arie van Horssen.

Zijn vader heeft naar eigen zeggen 85.000 euro meebetaald aan het nieuwe bestemmingsplan van dit gebied en ook medewerking verleent aan de plaatsing van de acht woonwagenwoningen. Hij voelt zich bedrogen en niet serieus genomen nu de gemeente het plan na twee jaar gewijzigd heeft.

Volgens de oorspronkelijke plannen zouden er acht woonwagenwoningen komen langs de Vinkenpolderweg. Van Horssen zou tegelijkertijd een deel van het gebied mogen ontwikkelen zodat er drie villa's gebouwd zouden kunnen worden.

Volgens Van Horssen heeft de gemeente Alblasserdam het plan gewijzigd zodat er geen acht woonwagenwoningen komen, maar in totaal zestien nieuwe adressen voor de woonwagenbewoners die nu nog aan de Staalindustrieweg zitten. Ze moeten daar weg vanwege milieuwetgeving die strenger geworden is.

Op de tweede woonwagenlocatie was volgens het bestemmingsplan een ASVZ-inrichting gepland. Dit is niet doorgegaan omdat de gemeente te veel geld voor de grond wilde hebben en het plan daarmee niet haalbaar was. Zij zijn toen uitgeweken naar Dordrecht.

Van Horssen: "De gemeente heeft nu besloten dat er vijf woonwagenwoningen komen en elf standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over twee locaties."

Dat vinden de bewoners van de Vinkenpolderweg te gortig. Er is een comité opgericht: 'Behoud landelijk karakter Vinkenpolderweg'. In dit comité is 95 procent van alle bewoners van dit bestemmingsplan vertegenwoordigd.

Ook gaat er daadwerkelijk protest aangetekend worden, want er moeten nog allerlei vergunningen aangevraagd worden, met de bijbehorende bezwaarprocedures. Het zal volgens Van Horssen nog zeker vijf jaar duren voordat het plan erdoor is. Als het er al door komt.

Het comité is niet tegen woonwagenbewoners, maar stelt ongelijkheid en onrechtvaardigheid aan de kaak. De gemeente Alblasserdam heeft aangegeven dat er in totaal bijna 3,3 miljoen euro mee gemoeid is, maar Van Horssen denkt dat het in werkelijkheid minimaal om het dubbele bedrag gaat.

"Het genoemde bedrag is voor de verhuizing en inrichting van de elf standplaatsen. Maar daarnaast zal de gemeente ook nog 2 miljoen euro uittrekken voor de woonwagenwoningen, die vlakbij de rotonde van Wensveen komen te staan. Deze woningen zijn echter wel geheel conform het bestemmingsplan. En dan zal er nog miljoenen nodig zijn om de boel aan de Staalindustrieweg op te ruimen. De grond zal daar aardig vervuild zijn."

De gemeente Alblasserdam is van plan om voor dit project 1.340.400 euro te onttrekken uit de algemene reserve.

Een reactie van de gemeente Alblasserdam staat linksonder dit verhaal.