• Annelies en Arie van de Graaf in hun bloementuin.
• Annelies en Arie van de Graaf in hun bloementuin. Foto: Janny den Besten

Echtpaar Van de Graaf biedt hartelijk welkom aan bezoekers

De Kooi biedt rust en educatie

streefkerk • Sinds enkele jaren biedt natuurgebied De Kooi een uitgebreid recreatief programma. Er kan een educatief pad gevolgd worden langs de vangpijp van de eendenkooi naar een kooikerhuisje, bijenstallen, een koof (schuilplaats voor rundvee), een poel en een bloementuin. Op afspraak kunnen er gezellige bijeenkomsten georganiseerd worden.

"Het is veertien jaar geleden begonnen toen we een plekje zochten om onze grote indianentent neer te zetten, zodat we daar met onze gezin konden kamperen tijdens de vakanties," vertelt Annelies van de Graaf. "Een vriend tipte ons over deze bunder grond tussen Streefkerk en Groot Ammers. Het was een grasveld met wat krotjes erop. Wij waren er blij mee: het was dichtbij ons huis en lag in een rustig gebied. Ons plan was om er een mooi stukje natuur te ontwikkelen. Door vrienden werden we aangestoken om een eendenkooi te maken. We maakten een vangpijp en hebbe 800 kleine boompjes gepoot. Bij alles hebben we de wettelijke weg gevolgd: we kregen een vergunning voor het kooikerhuis en later ook voor een ontvangstruimte en lichte horeca."

Energie

"Eigenlijk doen we gewoon wat we leuk vinden en waar we energie uit halen. We verrichten de werkzaamheden echt met zijn tweeën. Mijn man Arie verzorgt de rondleidingen, plaatst eendenkorven (er staan er zo'n 75 rondom het gebied) en houdt lezingen. Ikzelf verzorg workshops, bijvoorbeeld handverzorging of flesjes versieren. Bij alle bijeenkomsten zorg ik voor de koffie, de lunches en soms een high tea met zelfgemaakte producten. Deze zomer houden we twee kampvuuravonden voor respectievelijk mannen en vrouwen. Op zo'n avond is er een spreker. Na afloop genieten de mannen van een biertje en een frikadel en de vrouwen van allerlei gezonde hapjes. We staan ook regelmatig op fairs of markten. Arie zit dan in de ene kraam een broedkorf te vlechten en ik sta ernaast met zelfgemaakte chutneys en jams. Het grappige is dat mensen vaak niet doorhebben dat wij bij elkaar horen!"

Delen

Annelies en Arie genieten van hun werk, maar vinden het vooral belangrijk om alles ook met anderen te delen. "Wij willen graag dat alle mensen in de rust komen," verduidelijkt Arie. "Het zou mooi zijn als ze niet meer steeds van alles 'moeten'." Op het aanplakbord vooraan het natuurgebied hangt een papier waarin het echtpaar een uitnodiging doet aan mensen die zich eenzaam of doelloos voelen. Zij kunnen – na aanmelding - naar de eendenkooi komen voor een bakkie, voor ontspanning, een goed gesprek of wat werkzaamheden. Het is kosteloos en voor eten en drinken wordt gezorgd dankzij Vrienden Stichting Natuurgebied De Kooi.

"We willen de gasten graag een luisterend oor bieden. Verder bieden we hen structuur door op afgesproken tijden met elkaar koffie te drinken en te eten. Heel mooi is dat een begeleidster van een van deze mensen pasgeleden opmerkte dat deze persoon ook werkelijk ten goede veranderde."

Gratis toegang

De toegang tot natuurgebied De Kooi is gratis. Via houten eendjes kan een korte rondwandeling gemaakt worden. Bijzonder is dat er veel informatie op bordjes gegeven wordt, onder andere over de egel, de wilg, de vlier. Langs de route is een grote steen – het zogenaamde weerstation – en er staat een neuskruis om de hoogte van bijvoorbeeld bomen te meten. "Nieuwsgierig wie dit allemaal gemaakt heeft?" is de tekst op een van de bordjes. De bezoeker kan het antwoord lezen als hij het bordje openklapt: "In den beginne schiep God de hemel en de aarde."

Ligging

Natuurgebied De Kooi is gelegen tussen Streefkerk en Groot-Ammers. Wie met de auto komt, kan parkeren bij Halfweg, dan lopend het bord volgen.

Janny den Besten