• Henk Markesteijn en Joop van Daele.
• Henk Markesteijn en Joop van Daele. Foto: Jan Timmer

Terugblik op een geweldige selectie en een bijzondere tijd

Mooie gedeelde voetbalherinneringen

papendrecht • Wie nog enigszins mee kan doen, doet mee op zaterdag 18 juni in het Parkstad Stadion in Kerkkade. Die middag speelt de oude glorie van vv Papendrecht een vriendschappelijke 'reüniewedstrijd' tegen een team van oud ploeggenoot John Vievermans. Het bonte gezelschap vol voormalige 'sterren' wordt geleid door oud-trainer Joop van Daele en de vroegere elftalleider Henk Markesteijn.

Joop van Daele mag dan Feyenoord in 1970 eeuwige roem geschonken hebben door in de Wereld Cup-finale tegen Estudiantes de winnende treffer aan te tekenen, de oud-Rotterdammer kan minstens zo nagenieten van zijn trainersjaren in dienst van vv Papendrecht.

Drie periodes

Hij diende de Slobbengorsclub gedurende drie periodes, waarvan de eerste – in de tweede helft van de jaren tachtig- misschien wel de mooiste was. "We hadden in die tijd een geweldige selectie", blikt Van Daele (68) terug. "Een ploeg vol routiniers en aanstormend talent. Moeiteloos somt hij de namen op van zijn spelers in die tijd: Hans van Dongen, Peter Keizer, Sjaak en Jos van Giersbergen, Peter Bouw, Peter Michielse, Bert Duthler, Martin Verheem, Wim Terstege, Michel Ooyen, Harold Verberkmoes, André Tamerus, Cock van der Griend, Henk Molenaar, Silvester Uneputy, de gebroeders Fransisco en Angel Estirado, Jacco Hessing en ga zo maar door.

Het merendeel van die groep bleek te porren voor het uitstapje naar Zuid-Limburg van 18 juni, oftewel de sportieve confrontatie met vv Schaesberg, de club waar oud-Papendrechter John Vievermans nog altijd actief is. Dat het duel op het hoofdveld van Roda JC kan plaatsvinden, werd door Viervermans himself geregeld. Hij heeft connecties van Roda-eigenaar Frits Schrouff, weet Henk Markesteijn, de legendarische ex-elftalleider van vv Papendrecht. Markesteijn was erbij toen het eerste zondagelftal in de jaren tachtig zijn mooiste successen in decennia boekte, met als hoogtepunt de titel in de eerste klasse in 1987. "Wat een wereldteam was dat", stelt hij glunderend vast. "En wat hadden we het gezellig met elkaar!"

Erg genoeglijk

Joop van Daele kan het beamen. "Na afloop van een wedstrijd of training was het altijd erg genoeglijk", grijnst hij. "Vooral ook omdat Henk bij het biermerk Tuborg werkte en we nogal eens een biertje tot ons namen. Het kon dan erg laat worden, ha ha! Maar de volgende keer stond iedereen wél weer gewoon scherp te trainen", vertelt Van Daele.

De anekdotes vliegen ondertussen in hoog tempo over tafel. Flarden herinneringen aan een gouden tijd. "De spelers van Papendrecht waren met recht 'amateurs'", vertelt Joop van Daele. "Ze kregen schoenen cadeau en een consumptiebon voor de thuiswedstrijden en dat was het dan. Ik weet nog goed dat we aan het bestuur vroegen of ze voor de versnaperingen vijf gulden per speler per uitwedstrijd beschikbaar wilden stellen. Daar is drie keer uitgebreid over vergaderd toentertijd, ha ha! Mooi hè?!"

Vrije tijd

Hoewel met trainersemeritaat komt Joop van Daele nog regelmatig langs bij vv Papendrecht. Om te biljarten of de wekelijkse soos in de kantine te bezoeken. Veel andere vrije tijd brengt hij door in zijn stacaravan te Wolphaertsdijk. Henk Markesteijn geniet evenzeer van het leven als 'pensionado'. Gezien zijn woonsituatie (hij heeft vanuit zijn appartement aan de Veerdam een adembenemend uitzicht over de rivier) is dat niet verwonderlijk. Bij vv Papendrecht zien ze hem niet meer na een onoverbrugbaar meningsverschil. De herinneringen aan toen zijn echter zoet genoeg om met oud-Zondag 1 een weekendje Limburg te pakken. "Ik heb er veel zin in", zegt Markesteijn. "Wij allebei", lacht Joop van Daele.

Jan Timmer