• Vlnr: Edmond, Julia, Femke, Isam en Suleiman.
• Vlnr: Edmond, Julia, Femke, Isam en Suleiman. Foto: Anne Marie Hoekstra

'We hebben in de eerste plaats behoefte aan begeleiders'

Hulp nodig bij opvang vluchtelingen

alblasserdam • Isam uit het Syrische Homs en Suleiman uit Damascus kenden in Nederland heg noch steg toen zij arriveerden. "De mensen van VluchtelingenWerk zijn als mijn familie", zegt Suleiman.

Isam arriveerde in het voorjaar van 2014 in Nederland. Sinds een jaar woont hij in Alblasserdam. In september 2015 kwamen ook zijn vrouw en drie tienerzonen. Wat deed VluchtelingenWerk voor hen? Isam: "Een medewerker hielp bij de gezinshereniging. En ze regelden onder andere onze ziektekostenverzekering." Toen Woonkracht 10 een woning voor hem had, ging er iemand van VluchtelingenWerk met hem mee. Net als bij het aanvragen van onder andere een uitkering bij de Sociale Dienst, het regelen van een overeenkomst met Eneco, zijn inburgeringscursus en een school voor zijn kinderen.

Horecakraam

Suleiman is nu twee maanden in Alblasserdam. "We vinden de mensen aardig, we voelen ons hier thuis", zegt hij. "Toen ik hier kwam wonen, hielp VluchtelingenWerk me op weg. Ook helpen ze me met het beantwoorden van post en e-mails. Ze zijn als mijn familie. Er is in Nederland te veel wat je niet weet. We hebben veel meegemaakt, daarom hebben we mensen nodig die naar ons lachen. Ik heb nog geen mensen ontmoet die een hekel hebben aan vluchtelingen."

Suleiman is getrouwd en heeft één zoon. Zijn gezin is nog niet in Nederland. "Daarom is het nog moeilijk om plannen te maken", legt hij uit. "In Syrië had ik een restaurant, in Nederland zou ik bijvoorbeeld wel een mobiele horecakraam willen beginnen. Syrische mensen willen graag werken. We zullen er iets goeds van maken."

Julia Rönnebeck is projectmedewerker bij VluchtelingenWerk Alblasserdam. Ze legt uit dat statushouders intensief worden begeleid. "In de eerste drie maanden door een coach die hen helpt bij praktische zaken die bij de huisvesting komen kijken, daarna een jaar lang door een maatschappelijk begeleider. In het tweede traject ligt de nadruk op zelfredzaamheid."

Edmond Sterk uit Dordrecht zet zich als jurist vele uren per week vrijwillig in voor VluchtelingenWerk. Hij doet de procedures voor gezinshereniging. Doelend op de bureaucratie waarop hij daarbij stuit zegt hij met een lach: "Wij vechten tegen Kafka. Door taalachterstand is communicatie voor vluchtelingen moeilijk, waardoor er fouten in hun gegevens sluipen. Het is heel lastig om informatie in de systemen te krijgen en het is nóg moeilijker om verkeerde gegevens er weer uit te krijgen." Zijn vrouw Femke Sterk, eveneens vrijwilliger, vult aan: "Alle systemen zijn gekoppeld. Als er bij de gemeente één dingetje verkeerd is gegaan, achtervolgt dat mensen in elk systeem." Wie VluchtelingenWerk Alblasserdam of Papendrecht wil versterken, kan mailen naar: jronnebeck@vluchtelingenwerk.nl.