Hans Trompert en Bert Blase gaan samen het theater in.
Hans Trompert en Bert Blase gaan samen het theater in.

Zingende burgemeester Bert Blase neemt theaterpubliek mee op muzikale reis

Als de draak de kop opsteekt

papendrecht • "De muziek is weer wakker geworden", constateert Papendrechter Bert Blase. Samen met Hans Trompert en een geweldige begeleidingsband trakteert hij het theaterpubliek op een avond vol luistermuziek over het leven.

Met de voorstelling Als De Draak De Kop Opsteekt geeft Bert zijn luisteraars een kijkje in zijn persoonlijke leven. Berts poëtische teksten, de muziek en verbeelding komen samen in een meeslepend verhaal. Onbevangen wordt de dualiteit van het leven verkend, beleefd en -uiteindelijk- omhelsd. "Het is een muzikale reis door mijn gevoelsleven", vat Bert samen. Hij vertelt de verhalen achter de liedjes en maakt daarmee de teksten nóg persoonlijker. Zo spreekt hij over zijn dochter die jong overleed. Hoe het gemis dat haar heengaan veroorzaakt is als een draak die af en toe de kop opsteekt. En over hoe hij droomde dat hij haar vasthield zoals hij deed toen ze nog leefde. Bij het ontwaken uit die droom bleef hij stil liggen, opdat de droom nog even bij hem zou blijven. Naar aanleiding hiervan schreef hij het lied Nacht. Uiteindelijk vormen alle liedjes, teksten en foto's één groot verhaal van het leven, met als motto dat je niets uit de weg hoeft te gaan als je het open tegemoet treedt.

De voorstelling ging in een uitverkocht Vlaardings theater in première. "Mensen waren ontroerd, vonden het indringend en hadden een mooie avond. Ze vonden het bijzonder om te zien dat hun burgemeester zo open liet zien wat er in zijn leven en hoofd speelt." Voor Bert is die openheid bijna vanzelfsprekend. "Ik laat mijn gevoelsleven zien. Dat vind ik niet kwetsbaar, maar eerlijk en zichtbaar. Burgemeester ben je met je totale persoon, met alles wat je hebt meegemaakt. Je komt soms bij inwoners die heftige dingen hebben meegemaakt. Zij vinden het fijn om te merken dat ik ook het nodige mee heb gemaakt en mij in kan leven in hun situatie. Wat dat betreft staan de mens die ik ben en mijn functie heel dicht bij elkaar."

De liedjes in de voorstelling zijn gebaseerd op de gedichten uit Bert's dichtbundel Als De Draak De Kop Opsteekt. Bert las ze in 2014 voor op een culturele zondag en toen liep Hans Trompert voorbij. Of beter gezegd: hij bleef staan. Hij werd dusdanig getroffen door de gedichten dat hij niets liever wilde dan ze op muziek zetten. In het holst van de nacht componeerde hij een wonderschoon liedje met Bert's woorden. "Het klonk alsof mijn tekst geschreven was als een lied. Ik was zo tevreden, dat we er een hele cd van hebben gemaakt", kijkt Bert terug. Op de cd vertolkt niet alleen Hans de liedjes, ook Bert is zingend te horen.

De cd De Draak De Kop Opsteekt werd in 2015 ontvangen met veel positieve media-aandacht: van Hart van Nederland tot radioshow Evers staat op en een artikel in De Telegraaf. Er werden zelfs vergelijkingen gemaakt met Raymond van het Groenewoud, Ramses Shaffy en Frank Boeijen. Recensenten zeggen over de cd: "Een verrassende combinatie van melancholische arrangementen, poëtische teksten en warme, ingetogen zang met een rauw randje." De voorstelling in Papendrecht is de tweede keer dat Bert en Hans met band in het theater staan. Ze hopen dit jaar hun show nog een aantal keer op de planken te kunnen brengen.

Marijke Verhoef