• Locoburgemeester Dorien Zandvliet met Alie en Piet van Hofwegen.
• Locoburgemeester Dorien Zandvliet met Alie en Piet van Hofwegen. Foto: Peter Stam

60 jaar samen: 'Alie blies de lucifer uit'

alblasserdam • Piet van Hofwegen (84) en Alie van Hofwegen – De Wit (83) uit Alblasserdam waren vorige week dinsdag zestig jaar getrouwd.

De twee leerden elkaar zo'n 66 jaar geleden kennen. "Ik weet het nog goed. Ik liep met vrienden de trap van de Brug over de Noord op. Tien meter verder stonden we op de rijbaan. Er was toen haast geen verkeer. Ik stak een sigaret op en Alie blies de lucifer uit. Dat betekende, in die tijd, 'ik wil een kus'. Die heb ik gelijk gegeven," glimlacht meneer Van Hofwegen. Zes jaar later gaven de twee elkaar het jawoord. Het echtpaar ging langs de Parallelweg wonen en verhuisde later naar de Van Hogendorpweg. Piet en Alie hebben drie kinderen, tien kleinkinderen en inmiddels ook al achterkleinkinderen.

De heer Van Hofwegen werkte 47 jaar bij Nedstaal. Hij vertelt: "Eerst 25 jaar in de werkvoorbereiding, waar ik instructies schreef. Daarna heb ik me bezig gehouden met de gegevensverwerking en daarna nog jarenlang in de ziekencontrole." Daarnaast was de Damdorper op allerlei terreinen actief als vrijwilliger. Zo was hij secretaris bij de tuinvereniging, bezoekbroeder en ouderling (zo'n 40 jaar) in de kerk, koorvoorzitter, secretaris van de Bond van Scholen en meer. Momenteel helpt meneer nog regelmatig met het schoonmaken van de kerk en het rijden van ouderen. Het huishouden en het opvoeden van de kinderen kwam grotendeels voor rekening van mevrouw. Het echtpaar heeft veel gekampeerd met de caravan. "We hebben ongeveer heel Frankrijk gezien."

Meneer Van Hofwegen kwam acht jaar geleden in het nieuws (Hart van Nederland, Telegraaf, Klaroen, AD), omdat hij 28 jaar eerder de nu in Turkije woonachtige Nazmi Culha van de verdrinkingsdood had gered. In 1980 woonde Nazmi nog in Alblasserdam. Hij fietste per ongeluk de sloot bij de Van Hogendorpweg in, meneer Hofwegen redde hem. Toen Nazmi in 2008 weer in Nederland was, vond hij via een oproep in De Klaroen zijn redder en bedankte hij hem.

Locoburgemeester Dorien Zandvliet feliciteerde het echtpaar en overhandigde een boek over de Kinderdijkse molens.