• Sanna Beenhakker (r.) uit Papendrecht is door naar de finale.
• Sanna Beenhakker (r.) uit Papendrecht is door naar de finale. Foto: Vera Cornel

Sanna Beenhakker naar finaledag WriteNow

papendrecht • Sanna Beenhakker uit Papendrecht vertegenwoordigt op 25 en 26 juni de provincie Zuid-Holland bij de nationale schrijfwedstrijd van WriteNow. De pas negentienjarige won op 25 april de voorronden en werd door de jury geprezen voor haar overtuigende manier van schrijven.

Aanvankelijk had Sanna niet eens de insteek om mee te doen aan het jaarlijks terugkerende evenement. "Vlak voor de laatste dag van het inzendmoment van de verhalen bedacht ik me dat het toch wel leuk zou zijn als ik iets opstuurde. Ik heb toen een verhaal van 1.800 woorden geschreven over een vrouw die tijdens de dag van de begrafenis van haar man langs het huis van een oude minnaar liep. Dat haalde een hoop flashbacks bij haar naar boven. In het verhaal heb ik de belangrijkste momenten uit die periode aangehaald."

Eerste prijs

Dat bleek voldoende om er, in een deelnemersveld van ruim honderd anderen in de leeftijd van vijftien tot vijfentwintig jaar, met de eerste prijs vandoor te gaan. "De jury vond dat ik mijn verhaal goed had verwoord. En hoewel er een paar clichés in zaten, zagen ze dat door de vingers."

Vlak voor het verlossende woord voelde ze al aankomen dat ze wel eens in de prijzen kon vallen. "Bij het winnende verhaal gaf de jury een korte samenvatting. Ik zei toen al tegen mijn zus dat het haast niet anders kon dan dat ik straks op het podium zou staan. En uiteindelijk werd ik ook naar voren geroepen."

Op het podium werd nog een passage van het verhaal gelezen en daarna ontving de studente Frans haar prijzenpakket. Dat bestond uit onder meer een bos bloemen, 250 euro aan boekenbonnen en dus de plek in de finale. "Vooral de bonnen vond ik een erg mooie prijs. Ik hou van lezen en op mijn verlanglijstje staan nog wat boeken van de serie Game of Thrones. Die kan ik daar mooi van kopen. Maar omdat ik ook nog Duits wil gaan studeren, denk ik erover na om ook wat Duitstalige boeken aan te schaffen. Ik heb in ieder geval ook enorm veel zin in de finaledag."

Daarvoor heeft ze haar verhaal al klaar liggen. "Met het gezin zijn we vroeger twee keer op vakantie geweest in Los Angeles. Toen we er de eerste keer kwamen zat er iedere dag een vrouw in de Burger King tegenover ons hotel. Nadat we er twee jaar later terugkeerden zat diezelfde vrouw er nog steeds. Ik heb geschreven over wat er gebeurt zou kunnen zijn in de tussenliggende periode en ik hoop dat het aanslaat bij de jury." Mocht Sanna winnen, dan mag zij onder meer een column in Trouw schrijven, een MacBook in ontvangst nemen en wordt er een schrijfcursus voor haar gefinancierd. Op zondag 26 juni volgt de prijsuitreiking.

Leendert Kamsteeg