• Teusje Valstar, na 26 jaar met pensioen.
• Teusje Valstar, na 26 jaar met pensioen. Foto: Marijke Verhoef

Marlene Vlot zwaait Teusje uit

alblasserdam • Zaterdag is het zover, dan trekt Teusje Valstar voor het laatst de deur van Marlene Vlot damesmode in Alblasserdam achter zich dicht. Afgelopen vrijdag en zaterdag konden klanten de pensionerende bedrijfsleidster al uitzwaaien.

Teusje heeft 49 jaar in de mode gewerkt, waarvan de laatste 26 bij Marlene Vlot in Alblasserdam. "Ik ontmoette het echtpaar Vlot op een beurs, zo is het begonnen", kijkt Teusje terug. Als bedrijfsleider is ze altijd verantwoordelijk geweest voor de in- en verkoop. Ze zag veel veranderen. "Vroeger hadden we alleen klassieke mode, die werd door jong en oud gedragen. Tegenwoordig heeft de jonge mode een eigen deel van de winkel. Daardoor is het vak veel afwisselender, leuker en spannender geworden."

Ook de inkoop is uitdagender, omdat er veel meer keuze is. "Je moet dus altijd heel zorgvuldig kiezen met de klant in het achterhoofd. Dat leer je met de loop der jaren, al is het ook iets dat je hebt of niet." Daarnaast wisselen de collecties veel sneller, en voor de inkoop gaan ze niet meer naar een modeshow of één beurs, maar bezoeken ze rechtstreeks de fabrikant.

Teusje is een vrouw van de mode. Ze houdt ervan om mooi en verzorgd gekleed voor de dag te komen en ze helpt haar klanten graag bij het vinden van een outfit die hen flatteert. Dat heeft ze jaren met veel passie en plezier gedaan, samen met het hechte team van Marlene Vlot.

Inmiddels heeft ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en vindt ze het tijd om het rustiger aan te gaan doen. "Ik heb bijna mijn hele carrière fulltime gewerkt. Het is een intensief leven, zeker ook omdat ik twee uur reistijd per dag heb. Ik vind het nu goed geweest en zet een punt. Het is tijd om andere dingen te gaan doen." Zoals boeken lezen, tuinieren sociale contacten aanhalen. Teusje zal zich niet vervelen. "Al zal het wel heel raar zijn om straks niet meer dagelijks hier door de achterdeur naar binnen te gaan." Voor het team zal het ook wennen zijn. Gert-Jan van Dommelen: "Teusje hoort bijna bij het meubilair, haar aanwezigheid hier is zo vertrouwd. We gaan haar zeker missen."

q www.marlenevlot.nl