'We kijken samen met inwoners naar oplossingen'

Damdorp ervaart veel parkeeroverlast

alblasserdam • Dit blijkt uit de Integrale Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is een onderzoek naar de veiligheidsbeleving van Alblasserdammers dat werd uitgevoerd in het najaar van 2015.

Het CBS onderzocht drie aspecten van verkeersoverlast: hard rijden, parkeerproblemen en agressief gedrag in het verkeer. Het percentage Alblasserdammers dat aangeeft veel parkeeroverlast te ervaren is 28 procent. Landelijk is dit met 19 procent veel lager. In 2012, het laatste jaar waarin eenzelfde onderzoek werd gedaan, ervoer 25 procent van de inwoners van Alblasserdam veel parkeeroverlast.

Herinrichting wijken

Burgemeester Jaap Paans: "Bij de herinrichting van wijken kijken we samen met inwoners naar oplossingen voor parkeerproblemen." Gevraagd naar een verklaring voor de niet zo gunstige score op het onderdeel verkeersoverlast noemt Paans onder andere de stromen toeristen die naar Kinderdijk trekken. "Het traject richting het molengebied speelt mee. Het visitors management is erop gericht mensen op Haven Zuid te laten overstappen op andere manieren van vervoer, bijvoorbeeld over water."

Van de Alblasserdammers geeft 23 procent aan veel last te hebben van automobilisten die te hard rijden. In 2012 was dat 26 procent. Het percentage Alblasserdammers dat last heeft van agressief rijgedrag is ten opzichte van 2012 gelijk gebleven: 6 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 25 procent van de inwoners 's avonds de deur niet meer durft open te doen. In 2012 was dit nog 17 procent. Ook oordelen meer mensen dat de criminaliteit is toegenomen (van 7 procent naar 12 procent). De stijging strookt met cijfers van de politie, die een toename laten zien van geregistreerde inbraken, diefstallen en woninginbraken. Desondanks zijn er in Alblasserdam in verhouding tot andere gemeenten in de regio en vergelijkbare gemeenten in Nederland minder mensen die zich weleens onveilig voelen in hun buurt. Alblasserdammers geven veiligheid in hun buurt het rapportcijfer 7,3. In Nederland en de Drechtsteden is dit 7,1.

Paans zegt over het aantal inbraken en diefstallen: "Het gaat hier om criminaliteit met grote impact op slachtoffers en de maatschappij. Het jaar 2015 liet een piek zien in auto- en woninginbraken, maar in 2016 hebben we alweer een forse afname."

Het percentage mensen dat sociale overlast ervaart is toegenomen van 9 procent in 2012 naar 13 procent in 2015. Paans: "Er zijn meer incidenten met verwarde personen en overlast gevende jongeren. We voeren daarom intensieve gesprekken met jongeren en wijkagenten voeren lik-op-stukbeleid. Voor verwarde personen zetten we het zorgnetwerk in."

De gemeente scoort, ten opzichte van vergelijkbare gemeenten in Nederland, goed op sociale samenhang (zich thuis voelen in de buurt en prettig wonen), buitenverlichting, speelplekken voor kinderen, verloedering (rommel, hondenpoep) en de veiligheid in de buurt.

Het aantal inwoners dat overlast ervaart van horecagelegenheden is afgenomen (van 16 procent naar 10 procent).

Niet alle gemeenten in Nederland lieten het onderzoek uitvoeren: vijftig gemeenten namen deel.

Gespreksavonden

Alblasserdam gaat dit jaar het veiligheidsbeleid actualiseren. "Nog voor de zomervakantie organiseren we twee avonden om dit met inwoners te bespreken."