Sterren en nieuw talent in De Willem

papendrecht • Met veel trots heeft theaterdirecteur Erik Groeneweg van Theater De Willem de brochure voor het nieuwe theaterseizoen 2016/2017. Het programma is een lijst vol grote namen.

Groeneweg: "Elk programma is afhankelijk van het aanbod, maar dit is een lijst om zeer trots op te zijn: Herman van Veen, Jandino Asporaat, Karin Bloemen, The Dutch Eagles, Huub Stapel, Roué Verveer, Jon van Eerd, Daniël Arends, Frank Boeijen, Motel Westcoast, Sara Kroos, Wibi Soerjadi, Laura Fygi en nog veel meer."

Jeugdvoorstellingen

Theater De Willem legt grote nadruk op jeugdvoorstellingen. "Het is belangrijk om kinderen in aanraking te brengen met theater," zegt Groeneweg. "Theater is een venster op een andere wereld of op onze wereld, maar dan op een andere manier bekeken. Die creativiteit en vooral dat plezier in fantasie kun je niet vroeg genoeg bijbrengen. Vandaar die ruime keuze aan jeugdvoorstellingen, van Brandweerman Sam en Dolfje Weerwolfje tot De Boze Henks & De Zandtekenaar en André Het Astronautje. Voor de hele kleintjes is er Bumba, voor de oudere kinderen hebben we de musicalversie van Vals, het boek van Mel Wallis de Vries en de voorstelling Vet van de Papendrechtse dansstudio Bounce.

Nergens is de aanwas van nieuw talent groter dan in het cabaret. Elk jaar komen er nieuwe cabaretiers van de theaterscholen en winnen er minstens 10 acts een prijs op een cabaretfestival. In het programma prijken nieuwe namen als Wim Daniëls, Tim Fransen, Eva Crutzen, Peter Pannekoek, Yentl & De Boer, René van Meurs en Rayen Panday.

Matinees

Het grote succes van de afgelopen jaren: een reeks voorstellingen op zondagmiddag, waarbij kwaliteit voorop staat. De serie is vooral populair bij een ouder publiek. Groeneweg: "De Matinee voorziet in een behoefte; we presenteren prachtige concerten, soms met een tikje jeugdsentiment, maar altijd met grote namen. Lekker genieten en voor het donker thuis, wat wil een mens nog meer? Ik ben blij met de komst van Wibi Soerjadi, Chris Barber, Anúna en het Don Kosakkenchor Russland. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar The Ramblers, die al 90 jaar bestaan, en de voorstelling De Gouden Jaren, waarin Cor Bakker en Danny Malando muziek maken en er veel oude Polygoon Journaals van vroeger worden vertoond."

Lezingen en praatprogramma's

Een andere tendens zijn meer informatieve programma's. "Je ziet het bij cabaretiers al Diederik van Vleuten, die steeds minder humor en steeds meer informatie in hun voorstelling stoppen, maar je ziet het ook bij voorstellingen die meer op een lezing lijken dan op een show. Zo geeft astronaut André Kuipers een Ruimtevaartcollege en houdt Silvester een grappige verhandeling over wetenschap aan de hand van het boek Een Kleine Geschiedenis Van De Wereld van Bill Bryson. Ook leuk: Interviewer Martin Šimek presenteert twee theatertalkshows, waarin hij bekende Nederlanders zoals Olympisch kampioene rolstoeltennis Esther Vergeer interviewt. En aan het einde van het seizoen hebben we de ultieme voetbaltalkshow FC De Rebellen, met o.a. John de Wolf en Glenn Helder."

q www.theaterdewillem.nl