• Bijzonder bezoek uit Louisiana in Kinderdijk.
• Bijzonder bezoek uit Louisiana in Kinderdijk. Foto: Peter Paul Klapwijk

'Jullie hebben een enorme voorsprong op ons'

Kinderdijk als voorbeeld voor Louisiana

Het Amerikaanse bezoek aan het molendorp maakte deel uit van een intensief vierdaags programma. De delegatie bezocht onder andere De Maeslantkering bij Hoek van Holland, het Watersnoodmuseum, de Oosterscheldekering en Zandmotor Delfland.

Een van de Amerikaanse bezoekers is ingenieur John Bradberry, voorzitter van CPRA (Coastal Protection and Restauration Authority), een organisatie die zich bezighoudt met onder andere bescherming van de kust in Louisiana. Bradberry heeft een passie voor watermanagement, zegt hij. "In 1965 hadden we de orkaan Betsy. Ik verloor toen mijn huis, moest helemaal opnieuw beginnen. Na de orkaan Katrina in 2005 werden veel mensen geëvacueerd en ving ik vier families op in mijn huis."

Landverlies

Bradberry is blij dat hij zich in een positie bevindt van waaruit hij kan werken aan preventieve maatregelen. Hij is doordrongen van de noodzaak. "We verliezen in onze staat dagelijks 18 acre (een kleine 73.000 vierkante meter, red.) kustgebied. Van 1932 tot 2010 verloren we 1880 vierkante mijl." (ruim 4800 vierkante kilometer, red.)

"Onze situatie in Louisiana lijkt erg op die van jullie. Ook wij leven in een delta, hebben te maken met de zeespiegelstijging en het inklinken van de bodem. In 2006 was ik al eens in Kinderdijk, om te leren hoe jullie aan watermanagement doen. Jullie doen het al zoveel langer, hebben een enorme voorsprong op ons. We kunnen leren van de manier waarop jullie regering erbij betrokken is. Bijzonder is ook dat jullie aan kinderen al onderwijs geven over het leven in een delta. Kinderen moeten de ernst daarvan begrijpen."

Bradbarry benoemt ook een verschil: "Wij hebben veel evacuatieplannen, dat is bij jullie veel minder het geval. Jullie land is daarvoor te klein; waar zouden jullie naartoe moeten?"

Biljoen dollar

Interessant vindt Bradberry onder andere de belastingheffing. "In Nederland is de financiering van bescherming tegen water een probleem van iedereen. Wij hebben zoveel staten die ver inlands liggen, die voelen zich niet betrokken. Een onafhankelijke organisatie, de Baton Rouge Area Foundation (BRAF), sponsort ons bezoek aan Nederland." De BRAF is een stichting die werkt aan de oprichting van een watercampus waar kennis over watermanagement gebundeld gaat worden. Overigens beschikt Bradberry jaarlijks over een aanzienlijk budget voor het werk van de CPRA: een biljoen dollar.

Sinds Katrina is er veel gebeurd in Louisiana. "We hebben veel geleerd over baggertechnieken, hebben fabrieksterreinen ingepolderd en huizen aan de kust op hoger gelegen plekken gezet. Daarnaast werken we aan een expertisecentrum."

Deltares

Ook John Davies, de directeur van geldschieter BRAF is van de partij in Kinderdijk. Zijn stichting werkt samen met het Nederlandse Deltares, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Ook Davies vertelt dat Nederland ver voorloopt op Amerika, als het over watermanagement gaat. "Ik ben hier al negen keer geweest en elke keer leer ik weer nieuwe dingen."

Op het brugje bij Museummolen Blokweer wijst Peter Paul Klapwijk, communicatiemanager van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, op de NAP-meter. "Deze polder ligt op min 2.10 meter", vertelt hij. Wijzend op een rood merkteken op 3.20 meter hoogte: "In 1953 stond het water op de rivier bij de Elshoutsluis zo hoog".
Even later loopt het gezelschap tussen de molens door terug naar de dijk. Na Kinderdijk staat FutureLand op het programma, het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte. Alweer een voorbeeld van vernuft in dat merkwaardige land onder de zeespiegel.

Anne Marie Hoekstra