• Mathijs Vermaat (l) verruilt De Zwerver voor Heerjansdam.
• Mathijs Vermaat (l) verruilt De Zwerver voor Heerjansdam. Foto: Rick den Besten

De Zwerver-captain wil weer 'onopvallend opvallend' zijn

Vermaat gefocust op goed afscheid

kinderdijk • Na de zomer gaat Vermaat (29) een nieuw voetbalavontuur aan bij Heerjansdam,de club waar oud-Alblasserdam trainer Fop Gouman de scepter zwaait.

"Ik vertrek met pijn in het hart De Zwerver, omdat ik hier van kinds af aan met veel plezier gevoetbald heb. Ik kan het echter niet opbrengen om er na dit zo moeizame seizoen nog een jaar aan vast te plakken op De Schans. De lol is er af. Ik heb het eerste elftal in een paar jaar tijd kwalitatief achteruit zien gaan met onze huidige status als gevolg. We zullen de komende weken alle zeilen moeten bijzetten om in de tweede klasse te blijven en ik zal mijn uiterste best doen om daar een goede bijdrage aan te leveren. Maar daarna is het klaar. Ik ga een nieuwe uitdaging aan bij Heerjansdam. Ik kon ook naar DCV in Krimpen aan den IJssel, heb daar een fijn gesprek gehad met trainer Ronald Klinkenberg, maar mijn gevoel zei me dat Heerjansdam de beste keuze was. Daar hoop ik mijn spelvreugde terug te vinden en weer te worden waar ik om bekend stond: een onopvallend opvallende verdediger die vaak op de goede plek staat en vrijwel nooit een onvoldoende scoort."

Boost

Vermaat's aangekondigde afscheid is bij De Zwerver zonder al teveel tegenwerpingen geaccepteerd. "De staf, de spelers en de supporters begrijpen me; ik heb geen negatieve reacties gehoord. Ik denk dat ze me mijn overstap wel gunnen. Het was niet gemakkelijk om de beslissing te nemen. Ik ben zo'n beetje heel mijn leven al lid van De Zwerver, weet Op De Schans elk kuiltje te vinden en ken er vrijwel iedereen. Ik hoop vurig dat het de vereniging lukt om aan een sterker eerste elftal te bouwen. Daar zijn ze druk mee bezig. Ik had zelf de hoop dat Guido Luiten terug zou komen, maar dat gaat niet door. Zijn rentree had voor een flinke boost kunnen zorgen."

Lol

Vermaat, in het dagelijks leven mede-eigenaar van een automatiseringsbedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht, zal straks vooral moeite hebben met het afscheid nemen van zijn maatjes, Robert Kuijpers en Tom van der Linden. "Met hen voetbal ik al sinds onze kindertijd samen. Ik voelde me bijna schuldig ten opzichte van hen toen ik vertelde De Zwerver te zullen verlaten. Ik voetbal echter niet alleen voor een club, maar zeker óók voor mezelf. De Zwerver is er niet bij gebaat met een speler opgescheept te zitten die er geen lol meer in heeft. Dat plezier wil ik terug pakken bij Heerjansdam. Maar ik sluit een terugkeer naar Kinderdijk zeker niet uit. het kan best zijn dat ik over een paar seizoenen terug kom, zeker wanneer er 'jongens van toen' besluiten om weer op De Schans te gaan voetballen."

Wisselvallig

Dezer dagen maakt De Zwerver zich op voor de nacompetitie waarin de ploeg van trainer Jan Verveer een uiterst moeizaam verlopen seizoen met handhaving in de tweede klasse hoopt af te ronden. De kans dat de Kinderdijkers het vege lijf gaan redden lijkt niet al te groot. Te vaak werden het voorbije voetbaljaar redelijke prestaties afgewisseld met dramatisch zwakke optredens waarin de ploeg diep door de ondergrens zakte. De recente uitduels met Hardinxveld en Unitas waren daar treffende voorbeelden van. Daartegenover stond de prima 'performance in de uitwedstrijd tegen Alblasserdam, een duel waarin de Kinderdijkers opvallend zelfbewust speelde en een dikverdiende 2-2 deling uit het vuur sleepten. Wisselvallige optredens in de nacompetitie kan De Zwerver zich in ieder geval niet permitteren, weet ook Mathijs Vermaat.

Woudrichem

"In ons eerste dubbele duel met Woudrichem (komende zaterdag thuis en dinsdagavond uit, jt) zullen we er moeten staan. Tot de tanden bewapend en gefocust op maar één ding: overleven. Op een andere manier gaat het niet lukken, wat daar missen wede kwaliteit voor. Het niveau dat we met z'n allen haalden tegen Alblasserdam, moet vijf nacompetitiewedstrijden lang de standaard zijn. Als dat lukt dan speelt De Zwerver ook komend seizoen in de tweede klasse. Eén keer falen en het is over en sluiten. Het moet en het zál lukken. We zijn het alle mensen die ons steunen verplicht om alles te geven. Voor mij persoonlijk is er een extra reden: ik wil met opgeheven hoofd naar mijn nieuwe club. Maar hoe leuk het straks misschien ook zal zijn bij Heerjansdam en hoe fris zo'n nieuwe ervaring ook mag aanvoelen; ik zal altijd een De Zwerver-jongen blijven. Vandaar ook mijn intentie om hier na verloop van tijd terug te keren. Hier ben ik opgegroeid, hier liggen vrijwel altijd mijn voetbalherinneringen. Ik zal ze niet vergeten en ben er dankbaar voor, maar dit keer kies ik voor mezelf. Als ik nog iets nieuws wil, is dit mijn kans Ik ben 29 nu. Het is simpelweg hét moment om de stap te maken. Of Heerjansdam komend seizoen nog eersteklasser is? Ik hoop het wel. Ook daar moet handhaving worden afgedwongen via nacompetitie. Mocht het elftal onverhoopt degraderen, dan hoop ik komend seizoen tegen mijn dan oude cluppie te voetbalen."

Jan Timmer