• Alice de Stigter houdt haar afval keurig gescheiden.
• Alice de Stigter houdt haar afval keurig gescheiden. Foto: Leendert Kamsteeg

Honderd dagen lang afval scheiden

alblasserdam • Honderd huishoudens die honderd dagen lang voor honderd procent afval scheiden op een juiste manier. Dat is het idee dat afvalverwerker ROVA bedacht. Alice de Stigter uit Alblasserdam doet met haar gezin mee aan de actie.

Het doel van het experiment is om minder restafval per inwoner te realiseren. "In maart werden we van dit traject op de hoogte gebracht", vertelt Alice. "Per 1 april zouden we ons met het gezin gaan inzetten om het afval op de goede manier te scheiden. In eerste instantie dacht ik dat het om een 1 aprilgrap ging, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen dacht ik: 'waarom ook niet?'." En zo geschiedde.

Al ruim een maand houdt familie De Stigter nu al het afval keurig apart. "En zoveel moeite kost het eigenlijk niet eens, merk ik. Er wordt van ons verwacht dat we het afval scheiden, maar ook meten. Per categorie hebben we een aparte bak of zak, en wekelijks meten we op hoeveel gram afval er door ons ingegooid is."

In de keuken heeft Alice een papierbak neergezet, terwijl de plastic-, glas- en groenbak in de schuur staan. "Namens het gezin vinden we het belangrijk dat we meedoen aan dit project. Als ik zie dat één van onze kinderen het afval op een verkeerde manier scheidt, dan houd ik me ook niet in om er iets van te zeggen of het zelf in de goede bak te stoppen. In de omgeving vinden ze me wel erg fanatiek, geloof ik."

Zo fanatiek dat ze ooit eens schilders over de vloer kreeg die voorstelden om hun eigen afval weg te gooien. "Maar dat zag ik al fout gaan", glimlacht ze. "In die afvalzak zat plastic én papier, dus ik vond het zonde als dat op die manier naar de prullenbak werd gebracht. Het maakt ons bewuster."

Met een van de gemeente gekregen weegschaal wordt door Alice wekelijks opgemeten hoeveel rest-, groen-, plastic- en papierafval er is weggegooid. "De afgelopen week hadden we 350 gram restafval. We hopen vooral dat we daar op kunnen minderen. Wat betreft groen gooiden we bijna 3900 gram weg. En daarbij is alleen meegeteld wat we binnen verbruikten. Tuinen worden bewust niet meegenomen, omdat dit per deelnemend gezin varieert. Er ontstaan anders wat scheve verhoudingen."

Aan het experiment is geen prijs verbonden. Wel zijn er verschillende opdrachten verbonden, die tot en met de einddatum van 9 juli doorloopt. "Er is ons bijvoorbeeld gevraagd om een foto te maken hoe wij de boel thuis organiseren. Deze afbeeldingen hebben we op de website van 100-100-100 gezet en als je een opdracht hebt voltooid krijg je hiervoor spaarpunten, die je aan het einde van de rit kunt inwisselen voor een leuk, klein cadeau. We hebben in ieder geval de intentie om dit ook na 9 juli voort te zetten. Het bevalt ons goed."