• Bert Nederveen ontvangt mensen in een vernieuwd gebouw.
• Bert Nederveen ontvangt mensen in een vernieuwd gebouw. Foto: Anne Marie Hoekstra

De Drechtstreek heropend na brand

papendrecht • In de unit voor luchtverversing van de Papendrechtse uitvaartonderneming De Drechtstreek brak in februari brand uit. Na ruim drie maanden is het uitvaartcentrum vernieuwd en weer open.

De brand richtte veel schade aan. Via de airco verspreidde roet zich door een groot deel van het gebouw. Directeur Bert Nederveen: "Alle meubilair zat eronder." Geluk bij dit ongeluk was dat er al plannen voor een renovatie klaarlagen. Nederveen besloot die versneld uit te voeren. "We hadden in twee fasen willen renoveren, dan hadden we open kunnen blijven. Dat was nu niet mogelijk. Gelukkig hebben we in de afgelopen maanden alle medewerking gekregen van de Grote Kerk, de Sionskerk, de Morgensterkerk en de Rooms Katholieke kerk, voor uitvaarten vanuit Papendrecht. Mensen die niet kerkelijk verbonden zijn, maakten gebruik van ons rouwcentrum in Sliedrecht."

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei hield De Drechtstreek open huis. Belangstellenden konden met eigen ogen zien hoe binnenhuisarchitecte Sabiha Barkey van Lifestyle Interiors het gebouw een totaal andere uitstraling gaf. Het wit, blauw en grijs verdween achter rustgevend groen en natuurlijke tinten. Ze plaatste levensgrote foto's van bos, bladgroen en boomstammen op wanden en zelfs op ramen. Ook koos ze voor grote planten, twee wandtafels van robuuste planken met boomschors er nog aan, een groep lampen met fotoprints van een boomstam en bladeren; het thema is consequent en smaakvol doorgevoerd. Nederveen is blij met de restyling. "Het gebouw moet een plek zijn waar alle mensen zich thuis voelen."

Familiekamers

Nederveen kocht het gebouw aan de Admiraal de Ruyterweg in het jaar 1999 van de gemeente Papendrecht. Hij breidde het uit en opende ongeveer een jaar later de deuren. "Meestal ligt een uitvaartcentrum aan de rand van een stad of dorp, het mooie is dat dit in het dorp ligt. En vanuit ons gebouw lopen we direct de begraafplaats op."

De Drechtstreek beschikt over diverse ruimten, waaronder een zaal voor diensten, een grote ruimte voor het condoleren en familiekamers. "De familiekamers liggen aan een gang die van buiten direct bereikbaar is. Families krijgen een sleutel van ons zodat ze bij de overledene kunnen kijken wanneer ze willen."

De Drechtstreek telt zes vestigingen. "We zijn van oorsprong een Slie-drechts bedrijf. Later kwamen Papen-drecht en Alblasserdam erbij. In Ridderkerk namen we een uitvaartonderneming over onder de naam Timmers. Nog weer later volgden onze vestigingen in Hardinxveld-Giessendam en Herwijnen."

q www.drechtstreek.nl