Schrijfwedstrijd over 'vluchten'

papendrecht • De winnaars van de gedichten- en verhalenwedstrijd van Culturele Raad Papendrecht treden woensdag 8 juni op in de bibliotheek van Papendrecht.

Het onderwerp voor de twaalfde successtory is 'Een vlucht'. Tot zaterdag 28 mei mogen alle inwoners van Zuid-Holland van zestien jaar of ouder een tekst rond dit onderwerp insturen. Verhalen mogen maximaal 450 woorden bevatten, bij het item gedichten is de vorm vrij, eindrijm is niet noodzakelijk.

De Nederlandse Encyclopedie heeft veel betekenissen voor het woord 'vlucht: het snel weg gaan om ergens aan te ontkomen, luchtreis, koppel vliegende vogels, hoop, onbepaalde hoeveelheid, groep, afstand tussen hoorn en vleugels. "De mogelijkhedenzijn dus groot. De meest actuele is uiteraard de eerste titel, want aan de orde van de dag zijn de begrippen als vluchteling, vluchtelingenhulp, vluchtelingenopvang, vluchtelingenrecht. De sectie Letteren van de CRP heeft zich wellicht bij het bepalen van het thema door de actualiteit laten leiden", vertelt juryvoorzitter Piet Kaptein. "Het aardige is dat het thema niet om de vlucht gaat, maar om een vlucht, waardoor de fantasie van de poëten en de auteurs nog meer aangesproken kan worden."

De eerste werken zijn al bij de jury, bestaande uit Kaptein, Hans Verzijl en Frans Spaanstra, gearriveerd. Bij de vorige editie waren er 64 gedichten en 24 verhalen. De jury kijkt reikhalzend uit naar alle inzendingen van dit jaar. Deze moeten uiterlijk zaterdag 28 mei binnen zijn op jcverzijl@gmail.com. Inzenden via mail heeft de voorkeur, maar per post insturen kan ook, via Hans Verzijl, Savornin Lohmanlaan 80, 3354 AS Papendrecht. Alle inzenders zijn op 8 juni uitgenodigd in de bilbiotheek, waar de zes winnaars bekend worden gemaakt. Zij zullen hun werk voordragen en ontvangen een waardebon.