• Jort van Meerkerk tekende in de derby voor beide Kinderdijkse goals.
• Jort van Meerkerk tekende in de derby voor beide Kinderdijkse goals. Foto: Rick den Besten

Derby Alblasserdam - De Zwerver boeit van begin tot eind

Publiek winnaar bij 'burenclash'

alblasserdam • Nadat de rookwolken op sportpark Souburgh waren opgetrokken mocht de neutrale toeschouwer vaststellen dat 2-2 de juiste uitslag was.

De Zwerver kwam in de 28e minuut op een 0-1 voorsprong door een machtig afstandsschot van Jort van Meerkerk. Enkele minuten later schoot Umut Takac namens Alblasserdam de 1-1 binnen. Het moedig knokkende De Zwerver moest daarna even terug , maar bleef tot genoegen van trainer Jan Verveer knokken voor elke meter gras. In de 50e minuut sloeg de thuisclub andermaal toe via Takac. Aan deze op assist van Leroy Naaktgeboren gescoorde 2-1 ging volgens de gehele De Zwerver-bank een foutieve beslissing van scheidsrechter Piket vooraf. De Kinderdijkers claimden een inworp omdat de bal de zijlijn zou hebben gepasseerd, maar de zich ietwat pedant over het veld bewegende arbiter wilde daar niets van weten, waarna Naaktgeboren er met de bal vandoor ging en een puntgave lage voorzet op Takac gaf. De dartele aanvaller wist wel raad met de perfecte assist en schoof de 2-1 achter doelman Jordi Lingen. De gemoederen liepen in de minuten daarna zo hoog op dat Piket besloot tot een afkoelingsperiode van tien minuten.

Afkoelen

Meteen na de hervatting tekende Jort van Meerkerk de 2-2 aan. Vervolgens kregen beide ploegen riante mogelijkheden om het net nog enkele malen te laten bollen. Met name Alblasserdam-invaller Sharemi Sandvliet kreeg in de slotfase een niet te missen kans. Alleen voor De Zwerver-goalie Jordi Lingen schoot hij op de paal. Doelpuntenmaker Umut Takac haalde het einde van de wedstrijd niet. Na 'dubbele' aanmerkingen op de -wankelmoedige- leiding moest hij met 'rood' inrukken. En dat mocht een dissonant genoemd worden van een middag waarin sportiviteit, fysieke hardheid en incasseringsvermogen aan beide kanten voor een boeiend voetbalgevecht hadden gezorgd. Alblasserdam speelde gedreven en liet zien over meer voetbalvermogen dan De Zwerver te beschikken, maar de Kinderdijkers stelden daar onverzettelijkheid tegenover. Als de ploeg van trainer Jan Verveer die instelling het hele seizoen zou hebben opgebracht, dan had men zich al in een vroegtijdig stadium in de middenmoot van de tweede klasse F kunnen nestelen. De vele zwakke optredens deze competitie zorgden er echter voor dat de ploeg in zware degradatienood verzeild raakte.

Geplaatst

De 2-2 uitslag van de derby betekent voor De Zwerver wel dat het zich definitief heeft geplaatst voor de p/d-wedstrijden. Tot opluchting van trainer Jan Verveer "De eerste stap naar handhaving is vandaag gezet. Dat geeft een goed gevoel. Net zoals ik zeer tevreden ben over de weerbaarheid van mijn spelers vandaag. Ze hebben een prima prestatie geleverd." Verveer had gelijk. De Zwerver speelde als een elftal vol kerels met laatste man Robert Kuipers en middenvelder Jort van Meerkerk als sterke as-spelers.Ook hun ploeggenoten werkten als paarden. In de slotfase was duidelijk te zien dat de Kinderdijkers alles gegeven hadden. De kracht ontbrak toen om met een serieus slotoffensief alsnog de 2-3 uit het vuur te slepen.

Alblasserdam op zijn beurt kan de competitiejaargang 2015/2016 rustig 'uitdieselen' op een positie zonder uitzicht op promotie of degradatie. Voor aanvang van het duel met De Zwerver eerden de damdorpers hun succesvolle eerste elftal van de jaren zestig en werden Johan de Vries en Ahmet Kuyucu gehuldigd vanwege respectievelijk 350 en 250 optredens in het eerste elftal. Ander bijzonder feit was dat de broers Robin (17) en Mike (16) Lodder allebei ingevallen zijn voor verschillende clubs. Robin is vorig jaar overgestapt van De Zwerver naar Alblasserdam. De naam Lodder is eigenlijk vooral verbonden met De Zwerver. Hun opa speelde zo'n 600 wedstrijden in het eerste van de Kinderdijkse club.

Jan Timmer