• Bij de oprichting in 2005 was er meteen veel animo voor Chaverim. Deze foto is uit 2010.
• Bij de oprichting in 2005 was er meteen veel animo voor Chaverim. Deze foto is uit 2010.

Jubileumconcert Jongerenkoor Chaverim

alblasserdam • Lennert en Maria Knops zetten in 2005 een jongerenkoor op poten. Ze waren net getrouwd en wilden in de omgeving van hun nieuwe woonplaats Papendrecht graag samen met anderen musiceren. Hun koor Chaverim bestaat nu tien jaar en viert dat met een jubileumconcert.

Lennert leidde in zijn vorige woonplaats op Goeree -Overflakkee al een koor. Samen met zijn vrouw, die harp speelt, wilde hij in de Alblasserwaard ook een koor beginnen. Het jonge paar plaatste een oproep in de Klaroen en plande een eerste repetitie. "We hadden tegen elkaar gezegd: als er 25 of 30 mensen komen, gaan we door. Toen stonden er die eerste avond meteen tachtig jonge mensen op de stoep", vertelt Lennert verbaasd.

Vivaldi

De gemiddelde leeftijd van de koorleden is ongeveer 22 jaar. "We hebben leden van 18, maar ook van 35 jaar. De groep verandert steeds, want jonge mensen gaan bijvoorbeeld studeren of trouwen, waardoor ze het koor weer verlaten."

Lennert typeert Chaverim als een interkerkelijk, christelijk jongerenkoor op reformatorische grondslag. "De helft van ons repertoire bestaat uit psalmen en geestelijke liederen die in de reformatorische gezindte geaccepteerd zijn. Die vullen we aan met Engelstalige liederen. En religieuze klassieke muziek, zoals het Gloria van Vivaldi. Het niveau van muziek uit de laatste categorie ligt hoger."

Een ander kenmerk van Chaverim is de begeleiding. "We doen het zonder drum. Tegenwoordig hebben veel jongerenkoren een band. Wij laten ons begeleiden door een pianist en een organist, aangevuld met bijvoorbeeld een harpiste en fluitiste." Tijdens het jubileumconcert op 11 juni in de Grote Kerk van Dordrecht laat Chaverim zich begeleiden door organist Harm Hoeve. Daarnaast werken mee: trompettist Jan-Paul Lagendijk, harpiste Maria Knops, fluitiste Martha van Gent en hoboïste Jolanda den Houter.

Oud-leden

Aan het jubileumconcert mogen ook oud-leden meewerken. "Er hebben zich al veertig oud-leden aangemeld. Niet van alle voormalige leden hebben we de e-mailadressen, dus we hopen dat ze dit artikel lezen. Als alle oud-leden hun medewerking zouden verlenen, zouden we een koor vormen van meer dan 240 zangers. De repetities houden we op de dinsdagen 17 en 31 mei. Aanmelden kan via: www.cajchaverim.nl of info@cajchaverim.nl." Het koor repeteert in de Havenkerk in Alblasserdam.

In de afgelopen tien jaar nam Chaverim vier cd's op. "Van deze cd's voeren we op 11 juni de meest geliefde stukken uit, onder andere het nummer waar we de eerste repetitie mee begonnen: 'Een heilig koor van stemmen'. Dat zingen we nog steeds ontzettend graag."