• De aankomst en verwelkoming.
• De aankomst en verwelkoming. Foto: Janny den Besten

Welkom voor Oekraïense kinderen

nieuw-lekkerland • Met ballonnen en bloemen werden 26 kinderen uit Oekraïne onlangs verwelkomd bij de Rehobothkerk in Nieuw-Lekkerland.

Zelfs de rode loper was voor hen en voor hun jufs neergelegd. Zowel bezoekers als gastgezinnen keken enorm naar elkaar uit. Zodra de bus met Oekraïners stopte, verwelkomde een elfjarige jongen 'zijn' gastkind met: "Ik heb er ontzettend veel zin in!".

Sommige gastouders hebben al meer dan zes maal een Oekraïens kind in hun gezin opgenomen. Een van hen: "Het is zulk dankbaar werk. De laatste keer stond ons logeetje in de kelderkast tussen allemaal lekkere dingen. Hij spreidde zijn armen uit en zei: 'Dit is mijn huis!'"

Leuke uitstapjes

Zes weken lang blijven de kinderen in Nieuw-Lekkerland. Ze krijgen in deze tijd normaal les van hun jufs, maar ook staan er leuke uitstapjes op het programma, zoals naar de molens en de dierentuin.

Iedere twee jaar moet er een keuze gemaakt worden uit een lijst met kinderen uit Zythomir (omgeving Tsjernobyl) wie er het meest bij gebaat is om een poosje in een gezonde omgeving te verblijven.

Het enthousiasme bij de Oekraïners is groot, maar ook bij de Lekkerlanders. Soms ontstaan langdurige vriendschappen. "We nodigen onze allereerste Oekraïense gast uit om bij het trouwen van onze dochter aanwezig te zijn!"

Janny den Besten