• Jilena werd Europees Kampioen op het onderdeel 1 baton.
• Jilena werd Europees Kampioen op het onderdeel 1 baton. Foto: Anne Marie Hoekstra

Alblasserdamse twirlster hoort bij top

alblasserdam • De Alblasserdamse Jilena Baggerman (13) werd in het weekeinde van 26 en 27 maart Europees Kampioen twirlen op het onderdeel 1 baton. 'Toen ik de finale haalde dacht ik: nu kan ik gaan genieten.'

De weken van Jilena zijn intensief. Naast haar opleiding, de vooropleiding van dansacademie Lucia Marthas in Rotterdam, traint ze vele uren per week. "In de aanloop naar het EK trainde ik op dinsdag en woensdag twee uur, op vrijdag vier uur en op zondag in totaal zeven en een half uur", vertelt ze. Moeder Anita vult aan: "En op de dansopleiding danst ze daarnaast vijftien uur per week." Toch zegt Jilena: "Mijn leven is niet zo anders dan dat van mijn vriendinnen. Maar in de weken voor het EK kon ik bijna niks doen in de weekeinden, als zij naar een film gingen, kon ik niet mee. Dat maakt me niet zo erg veel uit. Ik denk dan: ik sta straks op het EK in Italië en zij zitten op school. Een keer zeiden vriendinnen: 'Waarom moet je altijd trainen?' Als ik dan zeg dat ik dat doe om de tegenstanders voor te blijven, dan begrijpen ze dat wel. Ze vinden het nu heel gaaf om bevriend te zijn met een Europees kampioen. Verder doen ze gelukkig niet anders tegen me."

Genieten

Op woensdag 23 maart reisde Jilena met haar moeder naar het Italiaanse Lignano Sabbiadoro. Ze vond het erg leuk om vriendjes en vriendinnetjes terug te zien die ze bij eerder EK's en WK's ontmoette. "Nee, ik was niet erg zenuwachtig", zegt ze. Anita: "Ze wist dat ze heel goed getraind had en dat ze er klaar voor was." Na het proefdraaien op donderdag moest Jilena op vrijdag 25 maart laten zien wat ze waard was tijdens het eerste optreden met haar twirlteam van Inspiration uit Voorhout. "Dat vond ik het spannendst omdat je er bij het eerste optreden nog in moet komen. Ook was ik bang dat ik mijn baton weg zou laten floepen", zegt ze lachend. "Als je hem laat schieten, is je team er de dupe van. Ik had tegen mezelf gezegd: als dit goed gaat, ga ik van de rest genieten."

Het EK twirlen kent vier solo-onderdelen: 1 baton, 2 baton, strutting en danstwirl. "Ik kwam bij alle onderdelen in de finale." Anita: "Bij de danstwirl zaten er in het publiek mensen met tranen in hun ogen. Ze haalde scores tussen de 88 en 91, dat was in Nederland nog nooit gelukt. Ze ging als eerste de finale in, werd gedeeld eerste en uiteindelijk tweede. Bij het onderdeel 2 baton werd ze tweede en bij strutting derde." Uiteindelijk hoopt Jilena op een van de onderdelen eerste te worden tijdens een WK.

Vijf weken voor het EK was het even extra spannend. "Ik had een blessure aan mijn hamstring. Dankzij fysiotherapeut Stefan Colijn kon ik mijn EK toch zonder pijn doen. Ook aan mijn trainster Michelle Baggerman - nee, geen familie - heb ik veel te danken, en aan coach Simone Soussani." Jilena vindt het jammer dat haar sport niet zo bekend is. "Ik hoop dat het ooit een Olympische sport wordt."