Meer bezoek moskeeën

leerdam • Het bezoek aan de beide Leerdamse moskeeën is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen.

Dat is met name het geval bij de Marokkaanse moskee aan de P.M. van Gentstraat, stelt woordvoerder Nourdyn El Moussati vast. "De afgelopen vijf jaren zijn we duidelijk gegroeid. De ouderen vallen door gezondheid of overlijden weg, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de toeloop van jongeren." Het aantal leden van de moskee bedraagt nu circa 70, de achterban telt zo'n 450 personen.

Volgens El Moussati stelt de jeugd het op prijs dat het vrijdaggebed tegenwoordig in het Nederlands en niet meer in het Arabisch wordt gehouden. "En dat geldt ook voor tal van andere activiteiten en lezingen. Jongeren krijgen zo beter antwoord op de vragen waar ze mee worden geconfronteerd."

Ook de plannen voor de bouw van een nieuwe moskee zorgen duidelijk voor een nieuwe impuls. "Mensen zijn blij verrast en zoeken contact. Het is een gezamenlijk doel en dat zorgt voor nog meer onderlinge eenheid dan eerst."

De Turkse gemeenschap in Leerdam en omgeving maakt nu bijna twee jaar gebruik van de nieuwe Anadolumoskee. Volgens een woordvoerder heeft het nieuwe gebouw voor een flinke uitbreiding van de activiteiten gezorgd. Het bezoek aan het vrijdaggebed en de grote feesten - Offerfeest en Suikerfeest - blijven tenminste stabiel, maar het aantal bijeenkomsten dat in en rond de moskee wordt gehouden is zichtbaar toegenomen. "Er zijn meer activiteiten, onder meer voor vrouwen en jongeren, waardoor er meer mensen - ook van buiten Leerdam - dan eerst betrokken zijn bij de moskee."