• Willem en Teunie Luijk.
• Willem en Teunie Luijk.

Ternauwernood ontsnapt aan aanslagen

alblasserdam • Een kwartier voordat de bommen op dinsdag 22 maart ontploften op vliegveld Zaventem in Brussel, passeerde Willem Luijk uit Alblasserdam de balie van American Airlines.

Hij was dinsdagochtend op weg naar Lissabon, voor een ICT-training vanwege zijn werk. Toen hij even later in het vliegtuig zat, zag hij een explosie. Toen had hij nog niet door wat er gebeurde.

"Er kwam rook uit gebouwen en ik hoorde een klap. Ik weet niet goed hoe ik het geluid moet omschrijven. Ik dacht en hoopte dat er een technisch mankement was. De crew in het vliegtuig wist nog van niets.", aldus Luijk.

Eenmaal in het vliegtuig appte Willem zijn vrouw Teunie Luijk, in Reformatorische kringen bekend door haar blog 'Eenvoudig Leven', dat hij een knal had gehoord kort voor het instappen. "Zij dacht dat ik weer spoken zag", zegt hij.

Op haar blog schrijft Teunie: "Willem vindt het stijgen en landen altijd maar niets en wij dachten, dat hij daarom iets flink uitvergrootte."

Via Twitter ontdekte Willem op een gegeven moment dat de knal een aanslag was. "Na een kwartier kwam de crew met de melding dat het vliegtuig vanwege een incident aan de grond moest blijven. Verder niets."

Bewaring van boven

Twee uur lang zat hij uiteindelijk in het vliegtuig, daarna werden alle ingezetenen geëvacueerd. "Er was geen paniek. Ik heb goed opgelet en dan zie je wel verschillen. De een loopt zenuwachtig de trap af naar buiten, een ander gelooft het allemaal wel en sommigen stelden zich zelfs arrogant op, zo van: kan dit niet anders?"

Met alle andere passagiers werd Luijk eerst naar een hangar geleid en later naar een gebouw buiten het vliegveld. "Daar was niet duidelijk wie passagier en wie personeel was. Er was geen regie meer."

Na een kwartier hielden Luijk en een collega het daar voor gezien. "Weggaan was niet eenvoudig, politie en leger houden je tegen. Wij hebben een loopbrug over een uitgangsweg genomen en zijn langs de openbare weg naar Zaventem gelopen, waar we door collega's zijn opgehaald. Mijn auto staat nog op het vliegveld. Sommigen probeerden bij hun auto te komen, maar daar werd nogal zenuwachtig op gereageerd."

Achteraf hoorde Luijk dat de explosie bij balie 9 van American Airlines had plaatsgevonden. Een kwartier voor de ramp liep hij daar zelf nog. "Dat is bewaring van boven geweest", reageert de gelovige man.

Hij weet niet hoe het zit met de anderen, die vorige week dinsdag niet gespaard zijn gebleven. Luijk: "Ik weet niet precies hoe ik dat moet duiden. God laat het toe, maar duivelse geesten hebben dit opgezet. Het laat mij ook weer zien dat je wel kunt zeggen 'Heer, bewaar mij', maar dat je daar ook naar moet leven. Elke dag moet je verantwoording kunnen afleggen aan God en met Hem verzoend zijn. We moeten allemaal een keer afscheid nemen van het leven."