• Het Kompas beschikt sinds kort over een nieuwe personeelsruimte.
• Het Kompas beschikt sinds kort over een nieuwe personeelsruimte. Foto: Anne Marie Hoekstra

Omstreden verbouwing gereed, na jaren touwtrekken

Het Kompas kan weer lang vooruit

alblasserdam • Een deel van de Alblasserdamse raadsleden was tegen de verbouwing van basisschool Het Kompas. Ze vonden 226.000 euro voor een nieuwe personeelskamer te veel geld. Directeur Gerrit Kant is blij dat een meerderheid uiteindelijk akkoord ging en kan uitleggen waarom het niet voor minder kon.

De school dateert uit 1923 en de voorgevel ziet eruit als een plaatje uit een Ot- en-Sienboek. Helaas voldeden de ruimten achter die gevel niet aan de eisen van deze tijd. "De personeelskamer was uit de tijd waarin de school nog maar zes lokalen had", vertelt Kant. "En de toiletten uit de zeventiger jaren waren niet meer om aan te zien. Onze intern begeleider zat in het magazijn te werken omdat we geen spreekkamer hadden. Ook voor leerkrachten die even rustig met een ouder wilden spreken hadden we geen goede plek."

Enthousiast geeft Kant een rondleiding door de school, waar ongeveer 350 leerlingen les krijgen. De nieuwbouw ruikt naar verse verf en nieuwe vloerbedekking, in de personeelskamer staan bloemen op tafel, ter gelegenheid van de opening op 16 maart. "Het is een heerlijk gevoel om iets af te sluiten wat impact had. Al in 2009 maakten we de eerste plannen. Volgens de huisvestingsverordening hadden we recht op 84 vierkante meter extra. Er was nog geen directiekamer, de personeelskamer was te klein. Een ambtenaar zei: 'Op 1 januari 2011 gaat de spa de grond in.' Maar de gemeente besloot de nieuwe verordening niet in te voeren. Daarom heeft het bestuur in 2014 zelf een directiekamer gebouwd."

Hangjeugd

Eerder was er op de eerste verdieping wel verbouwd. Kant: "Daardoor was een overstek ontstaan die als een soort kubus tegen het gebouw geplakt zat. Niet fraai, bovendien hing er hangjeugd rond die steeds opnieuw veel schade aan ons gebouw veroorzaakte. Die kwam voor rekening van de gemeente. Na de jaarwisseling van 2014-2015, toen er voor zesduizend euro schade was, zocht de gemeente contact met ons. Ambtenaren kwamen bij ons om opnieuw over de bouwmogelijkheden te spreken. Zij gaven aan dat dit een win-win situatie zou zijn." Door het rechttrekken van de achtergevel zou de beschutte hangplek voor jeugd verdwijnen en Het Kompas zou de felbegeerde extra ruimte krijgen. Vergaderen in de open gemeenschapsruimte, waar het bespreken van vertrouwelijke zaken lastig was, zou niet meer nodig zijn.

"In het najaar van 2015 zijn we voor financiering weer naar de gemeente gegaan. De raadsleden waren eerst niet overtuigd. Ik heb hen uitgenodigd om te komen kijken. Degenen die kwamen, zagen in dat er wat moest gebeuren. Kort daarna was ruim de helft vóór. Ja, per vierkante meter was de verbouwing duur, maar er moest veel gebeuren. En bovenop de 226.000 van de gemeente heeft de school een behoorlijk bedrag zelf betaald."