Vonk: 'In Gorinchem zit zo'n grote groep vluchtelingen, ze zijn in een vacuüm terechtgekomen.'
Vonk: 'In Gorinchem zit zo'n grote groep vluchtelingen, ze zijn in een vacuüm terechtgekomen.' Foto: Bert Vonk

Regio beraadt zich op vluchtelingenvraagstuk

Nieuwe situatie na switch COA

alblasserdam • Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam twitterde op 24 februari: 'COA overstag. Na half jaar aandringen en succesvolle voorbeelden nu wel ruimte voor kleinschalige opvang in combinatie met huisvesting statushouders.' Toch wil het college niet opnieuw voor langere tijd opvang bieden.

Als het COA bij Alblasserdam weer een verzoek zou indienen, willen burgemeester en wethouders niet verder gaan dan 72 uur crisisopvang. Sporthal De Blokweer wijst het college aan als enige geschikte locatie. Eerder ving het dorp wel voor langere tijd vluchtelingen op. Van 14 oktober tot 18 december verbleven er 39 vluchtelingen, in een oude school aan de Lelsstraat die nu niet meer beschikbaar is. Op dinsdag 22 maart moet de raad in het Damdorp zich tijdens een vergadering uitspreken over het onderwerp.

Ja, maar waar?

SGP en CDA staan open voor het nogmaals opvangen van een groep vluchtelingen. Jan-Willem de Leeuw (SGP): "We bejegenen deze verzoeken met een positieve houding. Maar waar we deze mensen zouden moeten opvangen? Aan die vraag zijn we nog niet toegekomen."

Arco Strop (CDA): "Het is een taak die we op ons moeten nemen. Op het moment dat er weer een vraag komt, moeten we ernaar kijken. Wel hebben wij in het afgelopen jaar al een behoorlijke bijdrage geleverd. Ik vind het fijn dat het COA inmiddels inziet dat kleinschalige opvang goed werkt. We moeten nagaan hoe we het in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verdelen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid."

Strop vindt dat sporthal De Blokweer een bruikbare locatie zou kunnen zijn. "Maar de oude Beukelmanschool was prettiger; in een sporthal moet je met schotten gaan werken. Voorop staat dat het menswaardige opvang moet zijn. Langer dan 72 uur is waar mensen behoefte aan hebben."

Rinus van Lavieren (PvdA) vindt de sporthal alleen geschikt voor kortdurende opvang.

"We zijn ervoor dat vluchtelingen goed opgevangen worden. Locaties voor langdurende opvang hebben we hier echt niet. En ik kan me niet voorstellen dat de sporthal langer dan twee maanden niet gebruikt zou kunnen worden door verenigingen. Wel bedenken we van alles voor statushouders; we willen er, bovenop onze taakstelling van 42 statushouders, 35 extra opvangen."

Burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard laat een heel ander geluid horen dan het college van Alblasserdam. "Crisisnoodopvang van 72 uur is niet meer aan de orde. Ook het COA vindt inmiddels: zo ga je niet met mensen om. In Molenwaard hadden we vorig jaar aanvankelijk te maken met crisisnoodopvang, maar wij hebben die ingevuld met een opvang van drie maanden. Het vluchtelingenvraagstuk is niet alleen een bedrijfsvoeringsvraagstuk, het is ook een menselijk vraagstuk. Dat laatste aspect komt beter uit de verf in kleinschalige opvang."

Bij noodopvang, die dus voor langere tijd is dan crisisnoodopvang, heeft het COA altijd naar grotere locaties gezocht. Van der Borg: "Vanuit Brabant is een brief gestuurd naar de staatssecretaris met de oproep: 'zie ook om naar kleinschalige noodopvang.' Wij ondersteunen die oproep van harte. Onze gemeente en regio hebben daarvoor nog geen verzoek ontvangen van het COA, maar ik wil dat ook niet uitsluiten. We weten niet wat er op ons afkomt. De problematiek is nog steeds buitengewoon heftig. Mocht de vraag komen, dan gaan we eerst weer in gesprek met onze inwoners. Iemand vroeg me: 'Burgemeester, zorgt u ook voor onze veiligheid?' Met die vraag wil ik serieus omgaan."

De opvang in Bleskensgraaf was een positieve ervaring voor zowel vrijwilligers als Eritreeërs. "Maar dat wil niet zeggen dat we weer een beroep doen op de locatie in Bleskensgraaf. Voorop staat: we dragen een verantwoordelijkheid in deze crisis. Naar aard en schaal willen we een bijdrage leveren."

Vijf voor twaalf

Molenwaard geeft op dit moment prioriteit aan de opvang van vergunninghouders (voorheen: statushouders). "Vorig jaar hebben we er 67 geplaatst. Dat had geen nadelige gevolgen voor eigen inwoners die een sociale huurwoning zochten, omdat het huizen betreft die voor hen minder passend zijn. Door vergunninghouders op te vangen, ontlasten we de azc's. De verwachting is dat de taakstelling voor 2016 uitkomt op 77 vergunninghouders. Daarnaast willen we in de kadernota aandacht schenken aan de integratie. In 2015 en 2016 zijn er naar verwachting 120 mensen die instromen. Wat is er nodig voor hun integratie? Het is wat dat betreft vijf voor twaalf. We moeten hier niet in de fouten van het verleden vervallen."

De Eritrese vluchtelingen die in Molenwaard werden opgevangen missen hun kleinschalige locatie. Van der Borg: "Ik krijg signalen waaruit blijkt dat het goed gaat met de Eritreërs. 'But we miss Bleskensgraaf', zeggen ze. Er is een band ontstaan tussen mensen."

Anne Marie Hoekstra