• Iedereen kan in de koepel door de telescoop kijken.
• Iedereen kan in de koepel door de telescoop kijken.

Ontdek Orion bij Christiaan Huygens

papendrecht • Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens opent de sterrenwacht op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart voor het publiek.

De sterrenwacht doet mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen ?die voor de 40e keer worden gehouden. Iedereen die door een grote telescoop sterren en planeten wil zien kan op vrijdag- en zaterdagavond van 19:00 tot 23:00 uur komen kijken in Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht.

De maan bekijken door een telescoop is een spectaculaire ervaring. Beide dagen is de maan het begin van de avond goed zichtbaar, met haar kraters, bergen en valleien. In het sterrenbeeld Leeuw staat de planeet Jupiter. Door de telescoop zijn van deze planeet de wolkenbanden te zien en 4 maantjes. In het zuidwesten staat het sterrenbeeld Orion met zijn reusachtige gaswolk, de Orion-nevel, waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden. Daarnaast zijn er prachtige dubbelsterren en sterrenhopen te bewonderen.

Op zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur richten de leden van Huygens hun kijkers - met speciale veilige filters - op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Op de zon zijn fraaie zonnevlekken te zien. Mogelijk staan aan de rand van de zon spectaculaire protuberansen, een soort zonnevlammen. Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij een heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal zijn er presentaties over het zonnestelsel en de vereniging. De toegang is gratis.

q www.verenigingchristiaanhuygens.nl.