• Nieuw-Lekkerland verloor zaterdag meer dan alleen de wedstrijd.
• Nieuw-Lekkerland verloor zaterdag meer dan alleen de wedstrijd. Foto: Richard van Hoek

Van Vugt en Stout met rood weg gestuurd tegen Kloetinge

Lekkerland schiet zichzelf in voet

nieuw-lekkerland • "We hebben ons vandaag niet met een geweer in onze eigen voet geschoten, maar met een kanón", toonde Nieuw-Lekkerland trainer Ronald Hulsbosch na afloop van het duel zijn verbijstering.

De coach doelde daarmee niet alleen op de uiterst knullige wijze waarop middenvelder Thom Versluis op slag van rust de 0-1 had weggegeven:- een volkomen onnodige en veel te zachte terugspeelbal vanaf de middencirkel op doelman Edward de Groot. Kloetinge's linkerspits Tom Wuyts (ex-NAC) profiteerde dankbaar. Hulsbosch baalde ook van de directe rode kaarten voor invaller-spits Andy van Vugt en de in de slotfase als stormram naar het front gestuurde Gertjan Stout. Van Vugt meende na een charge op zijn benen (in de 84e minuut) voor eigen rechter te moeten spelen en sloeg zijn tegenstander. Scheidsrechter Toonen twijfelde geen moment en trok de rode kaart. Dat deed de arbiter enkele minuten later opnieuw toen Gertjan Stout in de opwinding na een heftige scrimmage een Kloetinge-speler te lijf ging en daarbij zijn handen niet thuis kon houden. Het dubbele rood vormde een pijnlijk démasqué voor een elftal dat objectief gezien zichzelf en de wedstrijd ruim tachtig minuten lang aardig onder controle had en minimaal een puntendeling verdiend had.

Vooraf gezien was het duel met Kloetinge voor Nieuw-Lekkerland een interessante gelegenheid om via een overwinning een mooi gat te slaan met de degradatiezone van de eerste klasse C. Het elftal speelde gedegen en geconcentreerd, maar maakte ook duidelijk dat het voorin slagkracht mist. Het aanvallende trio Tevyn Biekman, Daniel Munoz en Sjoerd Slob werkte hard, maar miste het raffinement om de stugge Zeeuwse achterhoede voor grote problemen te stellen. Voor rust bleef de dreiging beperkt tot twee doelpogingen van middenvelder Raymon Slagboom. Zijn kopbal in de 29e minuut belandde op het doel en een inzet schuin voor Kloetinge-doelman Matthew Lentink zeilde een metertje over. Kloetinge stelde er niet veel tegenover en was Thom Versluis dan ook dankbaar dat hij Tom Wuyts in staat stelde op slag van rust de 0-1 aan te tekenen.

Zelfcontrole

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Nieuw-Lekkerland miste het vertrouwen en de collectieve kracht om de Zeeuwse opponent diep terug te dringen, waardoor Kloetinge zichzelf gemakkelijk onder de druk kon 'uitvoetballen'. Reden voor Ronald Hulsbosch om een portie opportunisme in de strijd te gooien. Hij verving in de 65e minuut zijn zeker niet slecht spelende aanvaller Tevyn Biekman voor centrumspits Andy van Vugt. Nieuw-Lekkerland werd wat sterker en kreeg via Aron de Keyzer dé kans op 1-1. De naar voren opgerukte rechtsback mikte volledig vrijstaand voor Lentink echter vol op de keeper. Om de pressie nog verder op te voeren werd ook Gertjan Stout naar het front gedirigeerd. De karaktervolle voorstopper kweet zich uitstekend van zijn taak, maar verloor zijn zelfcontrole na het met rood wegzenden van ploeggenoot Van Vugt en ging zich korte tijd later te buiten aan gedrag dat op een voetbalveld niet thuishoort. "Natuurlijk, Kloetinge heeft een ploeg met een aantal routiniers die je met alle genoegen een oor aannaaien",, maar dan nog blijft het oliedom om zo te reageren als Andy en Gertjan hebben gedaan. Ze hadden zich moeten beheersen. De personele situatie is al zo nijpend bij Lekkerland; ze maken het nu alleen nog maar erger. En ik baal van mezelf omdat ik Gertjan had moeten wisselen na de rode kaart van Andy van Vugt. Je kon voelen dat het fout zou gaan. We hadden vanaf de bank slimmer moeten zijn."

Uitstekende arbiter

Dat scheidsrechter Thoonen na afloop van het duel onheus bejegend werd door enkele toeschouwers, vond Ronald Hulsbosch volkomen onterecht. "Die man floot een uitstekende wedstrijd en nam precies de maatregelen die hij had moeten nemen. Wat mij betreft hebben we elke week zo'n goeie. We moeten bij onszelf te rade gaan. Niet de arbiter was fout, wíj hebben het verkeerd gedaan. Als we daar lering uit trekken heeft deze vervelende middag toch nog iets positiefs opgeleverd."

Jan Timmer