• Wethouder Kraijo met echtpaar Kruithof.
• Wethouder Kraijo met echtpaar Kruithof. Foto: Bert Bons

Echtpaar Kruithof zeventig jaar getrouwd

alblasserdam • Echtpaar Koos en Nel Kruithof uit Alblasserdam vierde in de afgelopen dagen hun zeventigjarig huwelijksfeest.

Op zondag 28 februari waren ze precies zeventig jaar getrouwd. Zaterdag werd er feest gevierd met de familie en maandagmiddag kwam wethouder Arjan Kraijo namens de gemeente Alblasserdam langs om hen te feliciteren met deze mijlpaal.

Koos (94) en Nel (88) wonen nog zelfstandig in de Troelstrastraat en genieten daar met volle teugen van. "We hebben het heel goed in deze straat, we kunnen het goed vinden met alle buurtbewoners", vertelt Koos, die makkelijk met iedereen een praatje maakt. "Dat komt denk ik door het werk dat ik gedaan heb. Ik ben koppelbaas geweest en voorman bij het hoveniersbedrijf van Mostert en De Winter."

De geboren en getogen Zwijndrechter leerde zijn vrouw kennen in de oorlogsjaren. Zij kwam uit Dubbeldam en via een ingewikkeld fietsruilsysteem lukte het Koos om Nel bij hem achterop de fiets mee te laten rijden.

Na de oorlog, toen Koos aan de slag ging als koppelbaas en het groepje van ongeveer tien mannen aan het werk hield in allerlei klussen in de bouw en de tuinbouw, kon hij een huisje huren in Zwijndrecht. "Toen ben ik naar haar vader gegaan omdat ik wilde trouwen. Hij zei; Als je denkt dat je gelukkig met haar bent, neem haar dan maar mee. Dat is goed gelukt, want ik ben nog steeds gelukkig met haar", glundert Koos.

"Hij was ontzettend lief", reageert Nel. "En dat is hij nog steeds!"

Koos maakt voor zijn vrouw nog steeds iedere ochtend het ontbijt klaar en ook verzorgt hij dagelijks de warme maaltijd. Zij heeft moeite met haar gewrichten en heeft daardoor onder andere het breien en het haken, twee grote hobby's, moeten loslaten. Koos is nog steeds bijna dagelijks te vinden op zijn volkstuintje en ook rijdt hij nog auto. "Ze hebben pas mijn rijbewijs weer met vijf jaar verlengd!" Als zijn kinderen weggebracht moeten worden naar Schiphol, doet hij dat maar al te graag, zelfs als het midden in de nacht is.

Echtpaar Kruithof heeft twee dochters gekregen in hun huwelijk.