• Mevrouw Hermans in de apotheek.
• Mevrouw Hermans in de apotheek. Foto: Janny den Besten

Apotheek verhuist naar Kleyburgplein

nieuw-lekkerland • Na zestien jaar gaat de Planetenapotheek verhuizen van de Planetenlaan naar het Kleyburgplein. Het nieuwe pand biedt meer werkruimte, zodat beter op de privacy-gevoeligheid ingespeeld kan worden. Bovendien is het daar mogelijk om de werkprocessen te scheiden.

Apotheker drs. mevrouw M.C.E. Hermans-de Craan behoort tot de vierde generatie in haar familie die het beroep van apotheker uitoefent. "Hoewel ik veel verhalen meekreeg over het apothekerswerk, werd ik niet bewust beïnvloed," vertelt ze. "Pas toen ik de open dag van de farmacie bezocht op de universiteit, wist ik: 'Dat is het!' Het zit echt in je genen om dit werk te gaan doen. Het is pittig. Continu moet je nascholing volgen, zo'n tweehonderd uur per vijf jaar. Maar ook al maak ik lange dagen, ik heb het hier gigantisch naar mijn zin!"

Klanten kennen

"Nadat ik in verscheidene apotheken gewerkt had, kon ik in 2000 de openbare apotheek in Nieuw-Lekkerland gaan runnen, omdat de artsen alhier stopten met de apotheek naast hun praktijk. Alle assistenten uit de doktersapotheken konden hier komen werken", vervolgt mevrouw Hermans-De Craan. "Van de tegenwoordige twaalf medewerkers zijn er nog twee die er vanaf het allereerste begin waren. Het leuke van farmacie voeren in een dorp is de persoonlijke kant. Het heeft iets warms: de klanten kennen je en jij kent de klanten."

Veranderingen

"De afgelopen vijf jaar zijn de werkprocessen serieus veranderd. Vooral ten behoeve van oudere klanten is er bijvoorbeeld de geïndividualiseerde distributievorm bijgekomen. Hierbij ontvangt de klant een rol met kleine zakjes voor een à twee weken tegelijk."

"In verband met de nieuwe werkprocessen moeten we eigenlijk in drie flows werken wat in de huidige ruimte niet mogelijk is, maar in het nieuwe pand wel. Zaterdag verhuizen we. Alles pakken we zelf in en zetten we ook zelf weer op de juiste plaats. Vanaf maandag is de apotheek weer open en willen we graag per recept weer maatwerk leveren!"

Janny den Besten