• Anja Spaan-Schut in haar kapsalon.
• Anja Spaan-Schut in haar kapsalon. Foto: Janny den Besten

Kapsalon Cupido bestaat 25 jaar

nieuw-lekkerland/alblasserdam • Zaterdag 5 maart is het precies 25 jaar geleden dat Anja Spaan-Schut haar eerste kapsalon in Nieuw-Lekkerland opende. Vier jaar later kwam er een tweede zaak in Alblasserdam bij.

Net klaar met de kappersopleiding startte de twintigjarige Anja Spaan-Schut haar eigen kapsalon. Anja vertelt: "Als ik eraan terugdenk, zeg ik tegen mezelf: 'Meid, dat je dat allemaal zag zitten!' Maar vanaf het begin liep het als een trein! Enorm veel steun kreeg ik van mijn ouders. Mijn moeder was boekhouder, ik kende het kappersvak. Met zijn tweeën brainstormden we: Zullen we samen een kapsalon beginnen? En waar? Mijn ouders hadden het volste vertrouwen in me en kochten het pand aan het Kleyburgplein. Mijn moeder deed daar de boekhouding aan een tafeltje in het keukentje van de kapsalon. Omdat daar ook de baddoeken opgevouwen moesten worden, moest ze zo vaak haar papieren aan de kant leggen dat ze later de boekhouding maar thuis ging doen!"

Steun en toeverlaat

"Antoinette is mijn steun en toeverlaat. In de vijf dagen voor de opening van de zaak hielp ze al met schoonmaken en verven, daarna als collega-kapster. We waren in het begin echt twee bakvissen: we deden gewoon ons werk waar we zoveel lol in hadden! Na vier jaar werd de kapsalon in Nieuw-Lekkerland te klein en kon ik een zaak in Alblasserdam overnemen. Beide panden zijn totaal twee keer verbouwd. Momenteel werken we met veertien kappers."

Meer bijscholing

"Het verschil met 25 jaar geleden is dat we veel meer bijscholing volgen. Het bedrijf Keune (allerlei haarproducten) heeft ons uitgenodigd om hen te vertegenwoordigen. 'Omdat jullie professioneel zijn qua werk, website en pand.' Als ambassadeur van Keune moeten alle kappers zes keer per jaar naar een cursus. Verder hebben we tegenwoordig een afsprakenboek on line, iedere maand een metamorfose (zie De Kantlijn), en binnenkort komt er een webshop."

Weekendje Amsterdam

Ter viering van het jubileum ging het personeel een weekendje naar Amsterdam. Dinsdagavond werd kapster Antoinette in het zonnetje gezet, en zaterdagavond is er een gezellig samenzijn in Landvast voor alle vaste klanten.

Enthousiast vertelt Anja: "Een van de mooiste dingen van mijn werk vind ik om nieuwe mensen op te leiden tot goede kappers, op kappersgebied en op persoonlijk gebied. Ik hoop nog veel jaren door te gaan en mensen mooi te maken!"

Janny den Besten