• Remco Koremans (rechts) legt aan namens De Alblas.
• Remco Koremans (rechts) legt aan namens De Alblas. Foto: Rick den Besten

Late gelijkmaker Leroy Franken even slikken voor De Alblas

Blessuretijd nekt feestje De Alblas

ameide • De eerste helft was Ameide heer en meester op het eigen Meihoven. Maar twee doelpunten uit dode spelmomenten, net voor en net na rust, deden de wedstrijd kantelen. De gasten uit Oud-Alblas waren dichtbij de tweede periodetitel en het ticket voor de nacompetitie, maar de Termeise aanvoerder Leroy Franken gooide ver in blessuretijd roet in het Alblasser feestje.

"Dit is even slikken", stamelde De Alblas-coach Michel de Raad na afloop. "We speelden een hele slechte eerste helft. Ongemerkt zat er toch heel veel spanning op de ploeg."

"Dat werkte verlammend, waardoor we overal te laat waren. In de rust heb ik mijn spelers gevraagd om zich niet te verstoppen en met het inbrengen van Remco Koremans lukte dat. In de tweede helft hebben we gedomineerd. We kwamen snel op 1-2 en kregen kansen op 1-3. In de 95e minuut komt Ameide op gelijke hoogte. Terecht, maar voor ons wel heel erg zuur. We zullen nu moeten afwachten wat Wieldrecht en HSSC'61 in de resterende wedstrijden doen."

Een deur verder werd er volop gefeest. Met laatste man Leroy Franken als stralend middelpunt. "De trainer stuurde mij in de slotfase ouderwets naar voren. Toen die bal kwam, zette ik even het kontje er in en schoot ik.

Verstrikt

Op het koude en vooral natte sportcomplex Meihoven ging de wedstrijd direct op de wagen. Kris de Kruijk testte na luttele seconden al de bovenkant van de lat en 60 tellen verder had Artheu de Wit de eerste gele kaart te pakken, na een overtreding op de snelle en talentvolle Remco van der Burgh.

De volgepakte tribune ging er eens goed voor zitten en kon de lach even later niet onderdrukken toen Ameide-speler Izaak Westerhout met zijn veters verstrikt raakte in een reclamebord. Eenmaal bevrijd was de snelle buitenspeler een voortdurende plaag voor de achterhoede van De Alblas. Zijn maatje aan de andere kant, Martijn van der Zijden, was ook goed op dreef.

Op het halfuur zag Van der Zijden, wegens vermeend buitenspel, de openingstreffer door de pas 22-jarige scheidsrechter De Jong uit het Zeeuwse Borssele afgekeurd worden. Zeven minuten later kon het scorebord toch op 1-0. Na goed doorzetten van Van der Zijden, opende Westerhout eindelijk de score.

Ameide hield de druk er goed op, tot drie minuten voor het rustsignaal. In een ware flipperkast kwam de bal uiteindelijk bij Jeffrey Gelderblom. De rood/groene nummer 10 profiteerde direct van het eerste misverstandje in de achterhoede van de gastheer en trok de stand gelijk.

Inswinger

Na rust een totaal ander beeld. Nu was De Alblas de bovenliggende partij, ongetwijfeld gesteund door de inswingende cornerbal van invaller Remco Koremans. Niet alleen keeper Mulckhuyze tastte mis, maar ook zijn verdedigers stonden er bij en keken er naar; 1-2.

"De eerste helft heeft ons veel energie gekost. De om verschillende redenen flink uitgedunde selectie kwam tekort. Op de bank zaten we te dubben op welk moment we één op één zouden gaan spelen. Maar met die snelle spelers en die behendige tweeling Koremans stelden we dat zolang mogelijk uit", beaamde Westerhout na afloop. Na een aantal gemiste kansen op de beslissende 1-3 zakte De Alblas in de slotfase terug en kon Ameide beginnen aan een slotoffensiefje. Want ondanks alle goede bedoelingen stelden de aanvallende impulsen van de thuisploeg niet veel voor.

Verdwaald schot

Een verdwaald schot van Kris de Kruijk en een halve doelpoging van Robin Tamming, waren de enige serieuze 'doel'pogingen. Dat kon niet gezegd worden van de late gelijkmaker van Leroy Franken. Voor het eerst deze middag kwam de verdediger in het vijandelijke strafschopgebied en met een prachtige, maar bovenal venijnige, volley bracht hij beide ploegen weer op gelijke hoogte.