• Naast het winkelmeisjes staan Peter, Gerrit Jan en Bas.
• Naast het winkelmeisjes staan Peter, Gerrit Jan en Bas. Foto: Chris Wijmans

Allergie voor kaas verleden tijd

papendrecht • Het bestaat al langer, maar ook De Vershoek Kaas van Gerrit-Jan Verstoep in de Vershoek op de Meent heeft nu de oplossing voor mensen met een allergie voor koemelk, en dus voor die kaas.

"Het is een kaassoort die door Bas Blokland van Biokaas Boerderij Kinderdijk wordt gemaakt," legt Gerrit Jan uit. "De kaas wordt door Kaashandel Remijn in Kerkdriel opgeslagen om te rijpen om hem dan te distribueren, en wij hebben hem nu in het assortiment. En prachtoplossing voor mensen met een koemelkallergie."

Niet natuurlijk

Koemelkallergie is niet natuurlijk. Ze is het gevolg van het vergaand doorfokken van melkvee. "Daardoor is het huidige zogenaamde A1 melkvee ontstaan," legt Peter Verweij van Kaashandel Remijn uit. "De oeros is de voorvader van de huidige melkkoe.

Boer Mathijs de Haan uit Ingen in de Betuwe heeft een ras gefokt dat bestaat uit nakomelingen van die oeros, zoals de Geurnsey koe." De oeros en de directe nakomelingen zijn van het type A2 rund. "Door het doorfokken van de runderen hebben de A1 melkkoeien een gen gekregen dat de melkallergie veroorzaakt," Legt Verweij uit. "En juist dat gen komt bij de oeros niet voor."

Probleemloos

Dat is dus de verklaring waarom mensen met een koemelkallergie probleemloos de kaas van het A2 type melkvee kunnen eten zonder gevolgen. De belangrijkste reden voor het doorfokken van melkvee is natuurlijk de productie. "Een koe levert tegenwoordig ruim 30 liter melk per dag op," legt Verstoep uit. "Een nakomeling van het oerrund rond de 14 liter. En ja, dat zie je terug in de prijs. Het scheelt een paar euro."

Maar geiten- en schapenkaas is nog veel duurder. Voor de mensen met koemelkallergie is de nieuwe kaas van Vershoek Kaas dus een fantastische oplossing. "Zeker ook omdat de kaas hier direct 'om de hoek' bij Bas Blokland wordt geproduceerd," meent Verstoep.