Konijnenverdriet op De Papenhoeve; kinderboerderij voert nu één ras

papendrecht • Kinderboerderij De Papenhoeve uit Papendrecht, gevestigd aan de Admiraal de Ruyterweg 1A, stapt af van het houden van meerdere konijnenrassen.

Bij het inrichten van de nieuwe kinderboerderij is besloten om verschillende rassen konijnen aan te schaffen. Dit is gedaan vanuit educatief oogpunt, zodat kinderen de verschillende rassen leren onderscheiden.

"We willen onze dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving huisvesten", schrijft Adrie van den Adel op de website van de kinderboerderij. "In het begin ging het goed met de konijnen, maar na verloop van tijd is gebleken dat ze elkaar niet kunnen uitstaan en elkaar gaan verwonden."

Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Adrie: "En dan zijn er twee mogelijkheden om het probleem op te lossen. De eerste is: ieder dier in een apart hok huisvesten. Voordeel is dat ze elkaar niet meer verwonden. Nadeel is dat ze niet meer in een natuurlijke omgeving zijn te zien. Of de tweede mogelijkheid: aanschaffen van één ras. Voordeel is dat er meer konijnen kunnen worden aangeschaft en ze zijn in hun natuurlijke omgeving te zien. Nadeel is dat het educatieve karakter verloren gaat."

Het bestuur van de Papendrechtse kinderboerderij heeft voor mogelijkheid twee gekozen. "Omdat we denken dat kinderen het leuker vinden om meer konijntjes te kunnen zien en te aaien. Dit betekent wel dat we afscheid gaan nemen van enkele lieve bewoners van de kinderboerderij. En dat vinden we heel verdrietig. Maar we doen er alles aan om de konijnen die weg gaan een goed nieuw onderkomen te geven."