• De twee alpaca-mannetjes van De Beestenboel.
• De twee alpaca-mannetjes van De Beestenboel. Foto: Ella Beukers

Nieuwe bewoners in de Beestenboel

nieuw-lekkerland • Hertenkamp De Beestenboel heeft sinds vorige week zaterdag bijzondere nieuwe bewoners: twee alpaca mannetjes.

De witte, de grootste, is geboren op 29 juni 2015 en de beige is geboren op 1 augustus 2015. Ze blijven voorlopig nog een tijdje binnen het hekwerk voor de stal. Dit alles om te wennen en zo kunnen ook de andere dieren aan de nieuwelingen wennen. Later gaan ze de wei in.

De vacht van de alpaca is wollig en verhaart nauwelijks. De stand van de oren is recht, dit in tegenstelling tot de lama's, die banaanvormige oren hebben. De alpaca heeft geen echte hoeven, maar heeft twee tenen met een dikke eeltlaag onder de voeten.

Van oorsprong komen de alpaca's uit Peru uit het Andesgebergte en ze worden in Zuid-Amerika al eeuwen gebruikt voor hun wol, vlees, huid en mest. De alpaca's krijgen bij De Beestenvoel vitaminen en mineralenbrokjes. Dit moeten ze altijd eten om gezond te blijven. Daarnaast eten ze gras en hooi. Het is niet goed voor alpaca's om brood en fruit te eten. Ook zijn ze niet gewend om groente te eten, dit is immers ook niet voorhanden op de kale hoogvlaktes.

"We willen daarom aan de bezoekers vragen of ze geen brood, fruit en groente aan de alpaca's willen voeren. Voor de herten is brood eigenlijk ook niet goed, maar die zijn het gewend en eten dit al jaren", vertelt Ella Beukers namens Hertenkamp De Beestenboel. Er komen binnenkort ook bordjes aan het hekwerk te hangen met betrekking tot het voeren van de dieren.

Meer informatie en foto's zijn terug te vinden op www.debeestenboel.org.