Lisanne Addink zoekt nog oud textiel om nieuwe tassen van te maken.
Lisanne Addink zoekt nog oud textiel om nieuwe tassen van te maken. Foto: www.beatthebag.com

Nieuw-Lekkerlands koppel gaat strijd aan met de plastic tas

'We willen de afvalberg verslaan'

nieuw-lekkerland • Gratis plastic tasjes zijn vanaf nu in heel Europa verboden, dus het is zaak een tas mee te nemen of er één te kopen. Dat is waar het duurzame en sociale projectbureau VerdraaidGoed om de hoek komt kijken. Lisanne Addink-Dölle en Remco Addink uit Nieuw-Lekkerland veroveren de markt met hun hippe draagtassen van oud textiel.

VerdraaidGoed gaat de strijd aan met de verspilling. "We willen de afvalberg verslaan", zegt Lisanne strijdvaardig. Per jaar wordt er 200 miljoen kilo textiel weggegooid en per persoon gaan er 300 plastic tasjes per jaar de prullenbak in. "Voor het milieu zijn dat behoorlijk heftige feiten. Met onze tassen bieden we een oplossing voor beide problemen."

Met Beat the Bag zet VerdraaidGoed oud textiel om in een mooie tas. Het eerste wapenfeit is de pilot met modeketen WE fashion. De etalagedoeken van deze keten belandden voorheen in de prullenbak, maar krijgen nu een tweede leven als WE-tas. Dat bespaart duizenden meters stof. Sinds eind december zijn de eerste 3.000 tassen verkrijgbaar in 52 WE-filialen door heel Europa.

Daar is een lang traject aan vooraf gegaan. Van het eerste ontwerp, tot praktische zaken zoals het retourneren van de oude etalagedoeken en het wassen, sorteren en naaien van het textiel en het distribueren van de nieuwe tassen. VerdraaidGoed wil het traject zo duurzaam mogelijk maken en werkt daarom samen met sociale werkplaatsen. Zo zijn er al ruim 2.000 sociale arbeidsuren gecreëerd.

Inmiddels zijn er al meer Beat the Bag-trajecten in voorbereiding. Zo maakt VerdraaidGoed voor de gemeente Rotterdam een echte Rotterdam-tas, gemaakt van voornamelijk oude vlaggen uit Rotterdam. Half januari wordt de tas gepresenteerd en Lisanne hoopt dat deze echt een begrip wordt in de stad. Veel van het voor de Grand Départ gemaakte textiel uit Utrecht, zoals spandoeken, vlaggen en de gele boomversiering, ligt ook al in het depot van VerdraaidGoed te wachten om omgetoverd te worden tot tas. "Het mooie is ook dat de kans dat je iemand met exact dezelfde tas ziet echt nihil is."

En dan zijn er nog de vele andere producten van VerdraaidGoed. De slechts vier jaar oude onderneming verwierf nationale bekendheid met producten zoals fotolijstjes en dienbladen gemaakt van oude NS-dienstregelingen. Stuk voor stuk items die je laten glimlachen en dat is precies de bedoeling. "Duurzaamheid moet niet voortkomen uit angst of een wijzend vingertje, het moet speels en leuk zijn."