• Miguel Munoz: 'Ik denk dat Drechtstreek en ik goed bij elkaar passen.'
• Miguel Munoz: 'Ik denk dat Drechtstreek en ik goed bij elkaar passen.' Foto: Jan Timmer

'Ik wil vooral vooruit kijken'

Spaanse passie en Hollandse nuchterheid; ze komen samen in de persoon van Miguel Munoz, de nieuwe hoofdtrainer van zaterdagderdeklasser vv Drechtstreek.

Gisteren - dinsdagavond- stond de 60-jarige inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht voor de eerste keer op het trainingsveld met zijn Papendrechtse manschappen. Daarmee zette hij definitief een streep onder exact twee en een half jaar Groote Lindt, de club waar hij enkele weken geleden te horen kreeg dat men er geen derde seizoen aan zou vastplakken. "Ik nam die mededeling voor kennisgeving aan", blikt Munoz terug. "Redenen waarom men niet met mij verder wilde, kreeg ik niet te horen. Het zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat ik geen blad voor de mond neem als er in mijn ogen dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan. Het trainerschap en het leiden van een selectie zie ik als een baan, waar ik al mijn professionaliteit in leg. Daar ben ik voor aangetrokken en dat neem ik serieus. Het is best raar dat er vervolgens mensen over mijn functioneren gaan oordelen, vaak zonder dat ze serieuze kennis van zaken hebben op mijn vakgebied. Maar goed, zo gaat dat bij veel clubs."

Goed gevoel
Normaal gesproken zou Munoz zijn contract met Groote Lindt hebben uitgediend, ware het niet dat Drechtstreek na het plotseling overlijden van haar trainer Bill Tukker per 1 januari 2016 een nieuwe hoofdcoach zocht. "Tijdens een trainersbijeenkomst enkele weken geleden in Dordrecht zeiden een paar collega's tegen mij: 'Miguel, dat is écht een club voor jou. Eerlijk gezegd voelde ik dat zelf ook zo. In eerste instantie wilde ik niet solliciteren, maar ik heb er toch maar een telefoontje tegen aan gegooid. Met voorzitter Bas Rietveld had ik meteen een klik, met de Technische Commissie ook. Drechtstreek voelt goed. Ik heb er zin in en hoop hier een aantal mooie jaren te mogen beleven. Dat ik Bill Tukker opvolg doet me wel wat. Hij was een buitengewoon kundige collega die zowel als speler en als trainer op hoog niveau heeft gewerkt. Goeie vent ook die met Drechtstreek 1 duidelijk op de goede weg was. Ik wil op die voet verder, maar zal niet teveel terugkijken. De spelers en de club willen en moeten het sportieve vizier op de toekomst richten, zodat het recente verleden een plekje kan krijgen. Ik wil die stappen met de jongens en met de technische staf en de begeleiders zetten."

Lange loopbaan
Voor Miguel Munoz is Drechtstreek de elfde club in een trainersloopbaan die 32 jaar geleden begon met de A-jeugd van Merwe Boys en hem bracht langs Groote Lindt, Spartaan'20, Sliedrecht-zondag, IFC, opnieuw Spartaan'20, Excelsior Pernis, OVV Oostvoorne en weer Groote Lindt. Bij die laatste club volgde hij ruim twee jaar geelden Arthur Dorré op en kreeg hij de opdracht om van een zonder zelfvertrouwen voetballend elftal weer een winnende ploeg te maken. Munoz slaagde met glans. Groote Lindt haalde in zijn eerste seizoen de nacompetitie. Het seizoen erop gebeurde hetzelfde met promotie als fraai eindresultaat. In de finale speelde 'De Lindt' twee legendarische wedstrijden tegen NSVV.

Overtuigd
"Na de zwaar geflatteerde 5-0 verliespartij in de eerste ontmoeting gaf niemand meer een cent voor onze kansen", weet hij nog goed. "Ik was er echter van overtuigd dat we die vijf goals weg konden poetsen Die 5-0 nederlaag was voor ons gunstiger dan een 2-0 verlies, voelde ik. Bij NSVV verslapte de focus volledig na die enorme overwinning. Op de trainingen tussen de twee wedstrijden door was de helft van hun selectie afwezig, terwijl een paar meter verderop al voorbereidingen werden getroffen voor een groots promotiefeest. 'Wie doet ons wat met 5-0 in de knip?!' Voor mij een reden om mijn jongens scherp te zetten. Het was zaak om er voor rust twee of drie goals in te prikken, hield ik de jongens voor. Dat gebeurde: we kwamen met 3-0 voor. Daarna stortte NSVV finaal in en konden we door knallen naar 7-0. Ik had het voorspeld en het kwam uit. Dat Groote Lindt het in de tweede klasse D lastig heeft, was ook te voorzien. Je speelt tegen clubs uit West 2, en dat is wel even iets anders dan Zuid 1. De jongens uit 'West' brengen een stadse mentaliteit mee in het veld. Ze hebben meer bluf, voetballen vaak rauwer en gewiekster. In een 'zuidelijke afdeling zou Groote Lindt zeker zes punten meert hebben gehad dan nu het geval is. Drechtstreek had vorig jaar soortgelijke ervaringen. Drechtstreek: mijn nieuwe club. Ik heb er veel zin in. De blik gaat vooruit. Ik ben er klaar voor."