Een selfie van Wim en Anja Keesmaat in Zuid-Amerika.
Een selfie van Wim en Anja Keesmaat in Zuid-Amerika. Foto: Aangeleverd

Wim en Anja Keesmaat schrijven over hun reis door Zuid-Amerika

Reisboek met persoonlijke impact

alblasserdam/streefkerk • In het boek beschrijven ze de vrijheid, de natuur en de bijzondere ontmoetingen tijdens een rondreis door Zuid-Amerika.

Wim en Anja Keesmaat zijn geboren en getogen streekgenoten: Anja in Streefkerk en Wim in Alblasserdam. Na hun trouwen hebben ze in Sliedrecht en Alblasserdam gewoond. "In 2005 besloten we ons leven om te gooien", vertelt Anja Keesmaat. "We vertrokken met drie tieners richting Suriname en gingen in een huis wonen zonder stromend water en zonder elektriciteit."

Veilige nest

Toen de kinderen in 2013 het veilige nest verlieten, besloten ze hetzelfde te doen. Ze verhuurden het lege nest en gaven of gooiden al hun bezittingen weg. Kort daarna vertrokken ze met hun oude 4x4 met een drankprobleem voor een reis door het verre Zuid-Amerika.

Verhalenwedstrijd

De reis veranderde hun blik op de wereld, hun kijk op mensen en hun zicht op God. Van die reis hield Anja een blog bij. In 2014 won ze tot haar stomme verbazing een verhalenwedstrijd van de EO-Visie. Ze schreef een wekelijkse column voor hetzelfde blad en een artikel voor de glossy Puur. Dit stimuleerde haar om zich te wagen aan een boek.

Meereizen

Met hun boek nodigen ze belangstellenden uit om als het ware deze reis met hen mee te maken. "Ooit een verre reis willen maken? Ooit willen ontsnappen uit de dagelijkse hectiek? Op zoek naar rust en ruimte? Nog eens een simpel leven willen leiden? Nog eens de vrijheid willen proeven? Nog eens tijd willen hebben om na te denken over het leven, over God? Dan is dit boek voor jou", nodigt Anja alle lezers uit.

Start in Suriname

De lezer reist in het boek bij wijze van spreken mee, achterin de 4x4. De reis start in Suriname, gaat rijdend door de jungle en savanne van Guyana, via het noorden van Brazilië naar Venezuela. "Daar brak tijdens ons verblijf een opstand uit. We moesten onderhandelen met corrupte agenten", vertelt Anja. Vervolgens gingen ze verder naar beneden via Colombia, waar ze de FARC probeerden mis te houden, naar Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili.

Regenwouden

Anja somt op: "We gingen door het Andesgebergte, woestijnen, regenwouden, op vulkanen, langs vulkanen, een gigantisch zoutmeer, over smalle weggetjes, tot we uiteindelijk in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika kwamen, in Patagonië en Vuurland. Onderweg ontmoetten we lieve, leuke, gekke, slimme, irritante en boeiende mensen. En als lezer kun je ondertussen bij jezelf denken: 'Blij dat ik nooit zoiets overhoop heb gehaald,' terwijl je nog even lekker een verse cappuccino voor jezelf inschenkt."

Even in Nederland

Wim en Anja zijn eind 2015 korte tijd in Nederland geweest en gaan voorlopig naar Spanje, waar ze een auto willen kopen. Dat kunnen ze niet in Nederland doen, omdat ze hier niet meer ingeschreven zijn. "Vervolgens vertrekken we naar de Provence, waar we drie maanden op een huis gaan passen. Daarna zien we wel. Zolang er genoeg boeken zijn om te vertalen, maakt het niet zoveel uit waar we zitten."

Kopen

Het boek 'Losers in a Lexus' telt 402 pagina's en is gepubliceerd via Jongboek. Het boek is te koop bij www.jongboek.nl/shop en kost in de papieren versie 16,99 euro (exclusief portokosten). Het e-book in pdf met foto's, filmpjes en verhalen is te koop voor 6,99 euro. Mail naar losersinalexus@hotmail.com en het wordt opgestuurd.

q www.losersinalexus.nl
q www.jongboek.nl/shop