Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Nina gaat voor finaleplaats

bergambacht • De 18-jarige Nina den Hartog zit bij de laatste vier kandidaten van Idols, een door RTL 5 uitgezonden talentenjacht. Het Bergambachtse zangtalent doet woensdagavond een muzikale gooi naar een finaleplaats.

Een popidool is Nina den Hartog (nog) niet, vindt ze zelf. Nu zij in Idols met een stem van een nachtegaal de juryleden Martijn Krabbé, Jamai Loman, Ronald Molendijk en Eva Simons wekelijks imponeert, groeit het zelfvertrouwen van de bescheiden medewerkster van een supermarkt. Met haar lied It will rain van Bruno Mars viel ze al in de smaak tijdens de liveshows.

"Het gaat allemaal wel snel", vertelt Nina den Hartog tijdens een van haar schaarse vrije momenten. "Nog niet zo lang geleden vulde ik een vragenlijst in en stuurde een filmpje, waarop ik zing, op naar RTL. Tijdens de audities zong ik I see fire van Ed Sheeran en dat was goed genoeg om door te gaan naar de theaterronde. Ook die doorliep ik probleemloos. Op Bali, waar ik met 19 andere talenten - eerst als duo en daarna een keer individueel - twee nummers zong, slaagde ik erin mij te plaatsen voor de liveshows. En nu sta ik in de halve finale, te gek!"

Gelovig

Na het behalen van haar havodiploma trok Nina den Hartog een jaar uit om te ontdekken of er een zangcarrière inzit. Meedoen aan Idols was een weloverwogen keuze. Dat ze kon zingen wist ze wel. "Ik ben gelovig en zing regelmatig in de kerk", vervolgt Nina op serieuze toon. "Ik hoor van anderen, dat ik met mijn stem mensen ontroer. Onlangs gaf ik in Schoonhoven een cursus voor de Alpha Youth om jongeren bekend te maken met het christelijke geloof. Toen zong ik ook. Ik heb houvast aan het geloof. Het geeft mij rust." Haar ouders, zus en drie broers zijn Nina's grootste fans en volgen haar op de voet. Haar zusje Bregje (11) vindt het cool, dat haar grote zus het zo goed doet. "Ik hoop dat ze wint. Mijn klasgenoten op basisschool De Ark en mijn juf zijn erg enthousiast."

De regionale en landelijke media hebben Nina den Hartog ook ontdekt. De Telegraaf, RTL Late Night, RTV Krimpenerwaard en AD Groene Hart zetten haar al in het voetlicht. ,,Ik focus mij nu op Idols en probeer elke opnamedag in Amsterdam zoveel mogelijk van de coaches op te steken. Ik voel me ontspannen tijdens het zingen. Ik wil zoveel mogelijk mezelf te blijven. Om door te gaan naar de finale ben ik afhankelijk van het stemgedrag van de kijkers. Ik hoop dat ze op mij stemmen. Of ik nu win of niet; mijn toekomst ligt hopelijk in de muziek. Een opleiding volgen op het Conservatorium of aan de Herman Brood Academie wordt een volgende stap in mijn muzikale carrière."


Foto: Stephan Tellier


Wim Kroone