• Alweer een nest gevonden in het maisveld van boer Adrie van der Laan.
• Alweer een nest gevonden in het maisveld van boer Adrie van der Laan. Foto: Jan Timmer

Nestbescherming blijft hard nodig

krimpen a/d lek • Het veld intrekken om nesten van weidevogels te markeren. Een vorm van natuurbescherming die hard nodig is.

Het is deze vroege zaterdagochtend nog een tikje heiig wanneer we in de auto stappen en richting Tiendweg in Krimpen aan de Lek koersen, om verslag te doen van de activiteiten van de weidevogelbeschermers van de Natuur- en Vogel Werkgroep Krimpenerwaard (NVWK). Onderweg zie ik ze fietsen: Janny van Herk, Bernard de Jong, Koos en Corrie Konijnenburg. Eén hand aan het stuur en bamboestokken in de andere. Bij een maisveld volgt de begroeting. En een uitleg van Janny. "We gaan straks het veld in en nemen allebei een strook", zegt ze. "Het doel: nesten van weidevogels opsporen en vastleggen. We zijn daar nu een aantal weken mee bezig en hebben inmiddels bijna zeventig nesten gevonden."

De instructie is duidelijk. Het hek gaat open en we verspreiden ons met z'n vijven over het langgerekte terrein. Boven ons vliegen de kieviten en scholeksters in een toestand van nervositeit en waakzaamheid rond. Twee tureluurs houden de boel vanaf een hek in de gaten. "Allemaal signalen dat we niet ver van hun nesten af zitten", zegt Koos. En ja hoor: na een meter of zeventig lopen is het 'bingo'. Ik ontdek een nest tussen de jonge maisaanplant. Juichend deel ik mijn vondst mede aan mijn medespeurders. Veel indruk maak ik er niet mee. "Dit is een proefkuiltje", stelt Bernard nuchter vast. "Een soort nepnest". Vijf minuten later is het wél raak: Bernard heeft een kievitsnest ontdekt met twee eieren er in. De bruinachtige gespikkelde eitjes worden gefotografeerd. En passant zet Bernard ook de GPS-positie in zijn telefoon. Corrie bakent de vindplaats af met twee bamboestokken, zodat de eigenaar van het land- Adrie van der Laan- weet dat daar gebroed wordt.

De bamboekaravaan trekt verder. Vele honderden meter maisland wachten nog tot we aan de surfplas zijn. Daar keren we en doen we de route in omgekeerde volgorde. De oogst: twee nesten. "We gaan al aardig richting de zeventig", stelt Janny verheugd vast. De Lekkerkerkse geldt als een enthousiaste en bevlogen natuurliefhebster met oog voor bedreigde dier- en plantensoorten. Dus gaat het haar aan het hart dat veel weidevogelsoorten sterk op hun retour zijn in Nederland. "Nestbescherming is hard nodig", weet ze. "Het is fijn om te zien dat de NVWK en steeds meer boeren vanuit het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard op dat vlak goed samenwerken. We zouden graag willen dat het beheer verder wordt uitgebreid, bijvoorbeeld met afspraken die een positieve uitwerking hebben op de bescherming van de jonge weidevogels." Boer Adrie van der Laan is zo'n boer die meedenkt en meewerkt. "Ik ben me er in de loop der jaren steeds meer van bewust geworden dat de weidevogelstand onder druk staat. Vandaar dat ik rekening houdt met hun kwetsbaarheid. Daarin ben ik niet de enige agrarisch ondernemer. Ik zou tegen al mijn collega's willen zeggen: als je zonder al teveel moeite een bijdrage kunt leveren aan het behoud van deze nu zeldzame vogels, dan moet je het doen. Op dat vlak merk ik al een positieve tendens."


Jan Timmer